Sant Julià inicia el mes Canòlich que tindrà més d’una vintena d’actes

Les activitats per commemorar els 800 anys de la trobada de la imatge de la Mare de Déu arrencaran l'1 de maig amb la presentació d'un llibre de Pilarín Bayés

Comentaris

Mossèn Pepe Chisvert conversa amb els cònsols Josep Majoral i Mireia Codina abans de la roda de premsa d'aquest dilluns.
Mossèn Pepe Chisvert conversa amb els cònsols Josep Majoral i Mireia Codina abans de la roda de premsa d'aquest dilluns. BRU NOYA

Sant Julià de Lòria iniciarà el proper dia 1 de maig el mes Canòlich que commemora els 800 anys de la trobada de la talla de la Mare de Déu. El primer acte serà la presentació (1 de maig, 18h) del llibre ‘Petita història de Canòlich’, amb Pilarín Bayés i Jordi Pasques. Es repartirà de manera gratuïta a tots els caps de casa. S'han programat més d'una vintena d'activitats. 

Fotografia, curtmetratge, murals, càmeres de fotos, balls, dinar popular o conferències. La parròquia laurediana celebrarà amb un ampli ventall d'activitats la commemoració de l'efemèride que tindrà dos punts culminants: el primer el dia de Canòlich (dissabte 27 de maig), i el pelegrinatge i audiència amb el Sant Pare al Vaticà que encara està pendent de la data. El dia de l'aplec, la imatge original de la Verge de Canòlich es podrà venerar al santuari, hi haurà un concert en directe i s'augmentarà el nombre de pans que es repartiran.

La cònsol menor de Sant Julià de Lòria, Mireia Codina ha destacat l'exposició 'Clixé de Canòlich' amb Fernando Herrador i la seva col·lecció de càmeres fotogràfiques. Codina ha explicat també que la colla gegantera pujarà a Canòlich amb els gegants, el dissabte 20 de maig en un recorregut d'unes sis hores. La cònsol ha agraït la implicació de mossèn Pepe Chisvert i del seu equip qui ha destacat el paper dels mitjans de comunicació per a la difusió dels actes. Mossèn Pepe ha recordat que "tots els actes de Canòlich sempre han estat molt coordinats amb el comú. L'aplec ha estat una festa del poble, de Laurèdia i els seus contorns".

Coincidint amb l'aniversari, el Papa Francesc ha concedit un Jubileu Extraordinari que permetrà que els fidels arribin a la Indulgència Plenària, visitant l'ermita de Canòlich del 22 al 28 de maig. Els orígens del Jubileu es remunten a l'Antic Testament. La llei de Moisès havia determinat per al poble hebreu un any particular: "Declarareu sant l'any cinquanta, i proclamareu a la terra alliberament per a tots els seus habitants. Aquest any cinquanta serà per a vosaltres un jubileu".

El llibre ‘Petita història de Canòlich’ es repartirà al despatx de Càritas Parroquial de Sant Julià de Lòria del dilluns 1 fins al divendres 26 de maig de 17 a 19 h. També es podran adquirir les mil banderoles (10 euros) per engalanar els balcons i la nova carpeta amb la litografia de l'artista Sergi Mas i l'auca de Canòlich (50 euros). La recaptació de la litografia anirà a benefici de Càritas Sant Julià. També hi haurà un segell commemoratiu de La Poste i de Correos.

El proper cap de setmana es filmarà un curtmetratge que tindrà entre els seus protagonistes, Lluis Marco, el lauredià Marc Rodríguez, i Octavi Pujades. "Volem que sigui una experència educativa sobre la llegenda de Canòlich", ha dit mossèn Pepe, qui ha afegit que es vol presentar el treball a diversos festivals. L'estrena tindrà lloc l'1 de juny als cinemes Illa Carlemany. "Volem que sigui un aplec obert i participatiu", ha conclòs el rector de la parròquia. El programa inclou cinc dimensions, la religiosa, la cultural, l'esportiva, l'educativa i la social.

Comentaris (4)

Trending