La revisió excepcional del pla d’urbanisme d’Ordino es preveu aprovar el febrer de 2024

El comú ha integrat tres nous objectius de sostenibilitat al pla que s’està duent a terme per complir amb l’agenda 2030 que van força lligats amb aquest nou plantejament del POUP

Els cònsols d'Ordino durant la presentació dels nous ODS.
Els cònsols d'Ordino durant la presentació dels nous ODS. Pilar Candel

El comú d’Ordino serà el primer a revisar de forma excepcional el pla d’urbanisme (POUP), per adherir-se i ajustar-se al que dicta la Llei d’ordenació del territori. Poques setmanes enrere s’aprovava la suspensió temporal de l’atorgament de llicències de construcció, precisament, per poder començar amb aquesta tasca. Amb tot, però, l’aprovació definitiva no s’aprovarà abans del febrer de 2024, seguint els diferents procediments que corresponen. A més, el comú ha afegit al pla de sostenibilitat tres nous ODS que s’ajusten a aquest nou plantejament del POUP.

Ordino té feina avançada pel que fa als estudis de càrrega que obliga la nova Llei d’ordenació del territori a realitzar a totes les parròquies. Ja s’ha avançat pel que fa als recursos hídrics, també s’ha començat pel que fa a càrrega urbanística, i falta la part de mobilitat. Ho ha explicat el cònsol major, Josep Àngel Mortés, durant l’explicació i el balanç del pla de sostenibilitat seguint l’Agenda 2030 que està duent a terme la corporació. Els nous ODS que s’han inclòs, de fet, van molt en la línia d’aquesta revisió excepcional, que no es preveu que es pugui aprovar fins al febrer o el març del 2024. Mortés ha indicat que “el comú actual no aprovarà el pla, però es deixarà tot enllestit”.

Aquest termini, que assenyala a principis del 2024 fins a poder aprovar la revisió excepcional es deu als procediments que s’han de seguir. Mortés ha recordat que es va contractar l’empresa que havia de dur a terme aquesta tasca per set mesos. Posteriorment s’han de donar els resultats i, aleshores, s’ha de posar a exposició pública durant seixanta dies perquè es puguin fer al·legacions. “Per tant ja està clar que nosaltres no el podrem aprovar, però a partir de quan es pugui fer s’hauran de seguir totes les noves línies”. A més, ha assenyalat que son quatre els comuns que han engegat els estudis de càrrega de forma conjunta, però que Ordino no ho ha pogut fer perquè ja es tenia feina avançada.

En relació al pla d’urbanisme s’ha presentat també aquest dilluns tres nous ODS que s’han integrat al pla de sostenibilitat que es treballa a Ordino des del juliol del 2022. De fet, la cònsol menor, Eva Choy, ha recordat que està plantejat fins al 2030, i que en una primera fase es van detectar quatre objectius dels quals s’han dut a terme accions i que comptaven amb un pressupost de 2,2 milions d’euros per a aquest any. A partir d’ara, a més, es treballarà en els objectius 9, 10 i 11, relacionats amb la gestió del territori.

Es tracta, ha indicat Choy, d’una segona fase del pla, que compta amb tres nous objectius dels quals s’han identificat 13 reptes i 55 línies d’actuació. En aquest cas, però, no es compta amb un pressupost tancar, sinó que s’haurà d’anar incorporant partides en cas de ser necessari. En primer lloc, el primer repte en el qual treballarà Ordino serà en incentivar i facilitar el desenvolupament de les energies renovables. En aquest sentit, Choy ha remarcat que s’està estudiant i implantant la producció d’energia fotovoltaica als edificis comunals, en alguns dels quals ja hi ha plaques. També una millora de l’accés a la innovació i a les tecnologies de la informació i la comunicació, que es durà a terme mitjançant la implementació de l’administració electrònica. Per últim, i pel que fa a la inclusió de les persones, s’està fent una diagnosi de l’accessibilitat dels carrers, pàrquings locals i instal·lacions del comú.

Amb tot, però, el que més relació té amb la revisió del POUP és l’objectiu 11, que fa referència a la planificació del desenvolupament urbanisme de forma sostenible. En aquest sentit, Choy ha indicat que mitjançant aquest treball “s’hauran d’estudiar nous criteris per a la normativa, és un dels grans reptes de final de mandat”.

D’altra banda, Mortés ha aprofitat per fer un repàs sobre la tasca que s’ha dut a terme pel que fa al pla de sostenibilitat, iniciat el juliol del 2022. Moltes de les accions plantejades amb aquests 4 ODS (6,12,13 i 15) ja s’havien gairebé completat abans del plantejament. A tall d’exemple, la fira del bestiar per tal d’impulsar el sector agroramader de la parròquia, que és un dels que té més pes a Ordino. “Som un comú que creiem en la sostenibilitat i hi destinem esforços humans i econòmics”, ha remarcat Choy.

Comentaris (3)

Trending