Punts d’informació a totes les parròquies i una App mòbil per ensenyar a reciclar bé

La campanya, en la qual els comuns i la concessionària del servei de recollida, Pirinenca de Serveis, invertiran 100.000 euros vol ajudar a esvair els nombrosos dubtes que encara genera aquesta activitat

Una de les educadores ambientals, a l'EBUR que s'instal·larà al davant del Complex Esportiu d'Encamp.
Una de les educadores ambientals, a l'EBUR que s'instal·larà al davant del Complex Esportiu d'Encamp. G. P.

On s’ha llençar les caixes de cartró amb les quals s’han dut pizzes a domicili? La majoria de la gent respondria que el seu lloc és el contenidor blau. I s’equivocarien. Les restes de menjar i d’oli que taquen el material fan impossible el seu reciclatge. I, com aquests errors, a l’hora de tirar les coses als punts de brossa, se’n fan molts. Per això, els comuns i l’empresa responsable de la recollida, Pirinenca de Serveis, enceten una campanya per resoldre aquests dubtes, amb una App específica i punts d’informació parroquials com a punta de llança.

L’objectiu d’un pla d’acció que s’allargarà durant tot el 2021 és “millorar la qualitat” del material que es va abocant als diferents contenidors, segons ha explicat Vanessa Carrascosa, directora del departament d’Higiene i Medi Ambient del comú d’Encamp i representant de les corporacions a la comissió de seguiment de residus. Ella ha estat l’encarregada de presentar la iniciativa, juntament amb Josep Gómez, gerent de la societat concessionària des del 2016 de la recollida selectiva. I és que, com ha remarcat aquest darrer, “l’important no és la quantitat, sinó la qualitat”.

Hi haurà educadors ambientals que informaran la ciutadania i els comerços i empreses sobre les millors pràctiques per reciclar

El principal problema que s’ha detectat és que encara hi ha molts residus abocats als contenidors del reciclatge que no haurien de ser-hi. I això, ha indicat Carrascosa, es deu al fet que “hi ha dubtes”. És aquí on ha volgut posar l’exemple dels envasos de paper o cartró que es tiren amb restes de menjar o oli. “Això fa que no es pugui reciclar”, ha comentat.

Per això, el repte marcat és que “hem de millorar la qualitat del residu” i la via és un pla d’acció en el qual, ha apuntat Gómez, s’invertiran uns 100.000 euros al llarg dels pròxims mesos. ‘Reciclem bé’ és el nom genèric de la campanya. Les dues principals actuacions, per ara, seran la instal·lació de punts d’informació (Espais de bons usos de reciclatge –EBURs-) a les diferents parròquies i la difusió d’una aplicació mòbil.

Així, els EBURs se situaran en punts cèntrics de les poblacions i a cadascú d’ells hi haurà un educador ambiental “per resoldre dubtes”. Aquestes persones també visitaran empreses i comerços per portar-los informació sobre com cal reciclar.

Pel que fa a l’App, que estarà disponible per Android i iPhone, aquesta servirà per respondre els interrogants que poden sorgir a l’hora de llençar algun material als diferents contenidors. També donarà consells per reduir la generació de residus. A banda, s’ha creat una web específica de la campanya.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending