Els promotors dels habitatges a tocar de la carretera de Beixalís pagaran part de les obres a la via

El comú invertirà més de 495.000 euros per refer un mur i eliminar el pas alternatiu que encara hi ha a la zona i la cònsol apunta que cal reflexionar sobre si s’han de permetre construccions allunyades amb carreteres sense sortida

La carretera dels Cortals d'Anyós tallada.
La carretera dels Cortals d'Anyós tallada.

El comú de la Massana ha adjudicat aquest dilluns els treballs de refecció del mur de sosteniment de la carretera CS-310 que condueix a la urbanització dels Oriosos i a Beixalís per un import de 495.347,76 euros. Uns diners que d’entrada pagarà el comú però que, una part, posteriorment, es reclamaran al promotor de la urbanització que hi ha a tocar de la via i que segons l’informe que ha encarregat el comú, també ha tingut part de culpa de la situació. “Tota la culpa no la té, hi ha un cúmul de factors, però el fet d’haver començat l’obra va accelerar el moviment”, ha explicat la cònsol major de la Massana, Eva Sansa.

Segons ha explicat el conseller d’Obres, Kevin Poulet, els treballs, que tenen un termini d’execució de tres mesos, han de permetre condicionar completament el tram de carretera que es va tallar a principis del mes de novembre passat en detectar-s’hi esquerdes que d’anar a més, podrien haver comportat l’esfondrament de la via. A més, s’ha aprovat un suplement de crèdit de 545.000 euros (que inclouen ja el cost de les obres) per cobrir també els treballs que han de permetre restablir els terrenys del Bosquet en el qual es va habilitar un aparcament i els treballs d’enginyeria.

Els consellers de la minoria d’Amb Seny s’han abstingut i han argumentat que se’ls havia donat poca informació en relació a les causes de les esquerdes. “Volíem comprovar les causes, que ja ens van explicar que en part era perquè la carretera era de construcció molt antiga, però hi ha un detonant molt clar de les obres que s’hi duen a terme”, ha remarcat Guillem Forné, que ha demanat que tenint en compte que hi ha altres carreteres també antigues a la parròquia, s’estableixi un mecanisme de control perquè abans d’autoritzar qualsevol promoció es revisin i s’asseguri que són adequades per suportar la càrrega.

“Volíem comprovar les causes, que ja ens van explicar que en part era perquè la carretera era de construcció molt antiga, però hi ha un detonant molt clar de les obres que s’hi duen a terme”, ha remarcat Guillem Forné

Una revisió que la cònsol ha assegurat que ja es fa. Ara bé, també ha plantejat escenaris que considera que caldria tenir en compte per autoritzar noves construccions i que s’estan tractant en el si del consell consultiu per a la revisió del pla d’urbanisme. Un dels problemes que s’ha posat sobre la taula és què passa amb l’accés dels serveis d’emergències en totes aquelles vies que acaben en un cul de sac. “Caldria evitar-ho i que sempre hi hagi una sortida al final de la urbanització que connecti amb les altres”, ha exposat, deixant clar que ens trobem en un “moment cabdal” i cal buscar mesures per decidir “si s’autoritzen o no” les promocions urbanístiques allunyades dels nuclis urbans i de difícil accés. “Cal trobar una solució perquè si hi ha d’arribar un camió de bombers serà complicat si no tenim un bucle fet d’entrada i sortida de vehicles”, ha exposat.

De fet, ha citat com a exemple els Cortals de Sispony. “Està tot així i la carretera es va desenvolupant a mesura que es construeix”, ha detallat, apuntant que si l’administració ha de fer-se càrrec de tot el cost “són molts diners”. Per això proposar reflexionar “fins a on deixem construir i si ho deixem fer, perquè algú ho vol fer, potser cal plantejar si no és aquest promotor qui pagui tot el vial”. Sansa ha reconegut que “el que dic potser és agosarat” i potser no serà així, però “hem de mirar quina solució trobem”.

CAUSES

Pel que fa a les causes que van portar a l’aparició d’esquerdes a la carretera, Sansa ha detallat que l’informe elaborat estableix que la via es trobava “al final de la seva vida útil” i que es van donar un “cúmul de factors”. Quan es va mirar dins del mur, es va trobar un mur de pedra seca, fet amb unes condicions antigues que no aguanten el trànsit actual. En aquest punt ha recordat que en els moments àlgids de construcció, havien arribat a passar 180 camions diaris per arribar a l’abocador de Beixalís. A més, també hi van haver dues fuites d’aigua importants i la construcció d’una nova promoció urbanística “va ser la gota que va fer vessar el got”. Per aquest motiu s’ha negociat amb el promotor i aquest s’ha avingut a pagar part de les despeses. La mandatària ha afirmat que encara no s’ha pactat quina quantitat assumiran, però s’ha mostrat satisfeta de la disposició a pagar.

Comentaris (4)

Trending