Els pressupostos participatius d’Andorra la Vella com a diagnosi de l’estat de la parròquia

La meitat de les iniciatives ciutadanes que han estat seleccionades pel comú entre les catorze finalistes tenen a veure amb l’embelliment d’espais o la millora de voravies

La consellera Meritxell López ha presentat el procés final de votació.
La consellera Meritxell López ha presentat el procés final de votació. Toni Solanelles

“És un input més.” Però d’allò més significatiu. La meitat de les iniciatives ciutadanes que el propi comú d’Andorra la Vella ha seleccionat com a finalistes en els pressupostos participatius 2022 tenen a veure amb l’embelliment d’espais de la parròquia o amb la millora de voravies. La consellera responsable del procés, Meritxell López, ha admès que entre les propostes (108) que s’han fet arribar s’hi troben a faltar “projectes més integrals, més innovadors”. Des d’aquest dimecres i fins al 19 de juny està obert el termini de votacions.

Enmig del procés de votació, el 14 de juny, s’inaugurarà el recinte basquetbolístic, a Prat Salit, davant l’Escola andorrana de Santa Coloma, que és el resultat dels pressupostos participatius de l’any passat. Enguany, les iniciatives més cridaneres que han arribat a la final de les 108 seleccionades són l’habilitació d’un mirador estel·lar, la construcció d’un mur d’escalada o col·locar una bandera andorrana de grans dimensions al mig dl riu Valira entre la passarel·la de la plaça de la Rotonda i el pont del carrer Prat de la Creu.

Les iniciatives més cridaneres que han arribat a la final de les 108 seleccionades són l’habilitació d’un mirador estel·lar, la construcció d’un mur d’escalada o col·locar una bandera andorrana de grans dimensions al mig dl riu Valira entre la passarel·la de la plaça de la Rotonda i el pont del carrer Prat de la Creu

Els seguirien la proposta d’ubicar unes escales mecàniques al punt de confluència entre l’avinguda Meritxell i el carrer Bisbe Iglesias, al bell mig d’Andorra la Vella, habilitar un espai lúdic i de salut que promogui l’activitat física i la vida saludable de la gent gran i instal·lar màquines que recompensin per reciclar a diferents punts de la parròquia. Potser també convertir parades d’autobús en espais interactius, calefactables i ecosostenibles. Els projectes, a priori, no poden passar de 200.000 euros. I López ha explicat que si la proposta triada no arriba a aquell valor i el romanent es pot destinar a la segona iniciativa més votada, es mirarà de tirar endavant també la segona idea.

Queden, s’ha dit, tot un seguit d’iniciatives d’embelliment i millora d’espais públics. Que si millorar Terra Vella, que si embellir la zona de Quatre Camins, arreglar la vorera de Prat de la Creu i la Baixada del Molí, la reforma de les voreres del Cedre, reformar el passeig del riu a l’altura del Parc Central o posar passos de vianants elevats o semàfors a l’avinguda Santa Coloma, al punt del cementiri. En fi, propostes que a priori haurien de fer part de les inversions (o les despeses de manteniment) ordinàries del comú.

S’ha fet el filtratge mirant que les propostes siguin realitzables i, alhora, econòmicament ajustades al pressupost que s’hi vol dotar. Es poden votar un màxim de tres de les catorze propostes finalistes. “Qualsevol proposta que faci el ciutadà” i que compleixi els criteris, ha especificat la consellera, es té en compte. L’any passat, ha deixat clar Meritxell López, ja hi va haver moltes propostes en un sentit similar i tot plegat és “un input més” a l’hora que la corporació prengui decisions. “S’han fet servir els pressupostos participatius com a diagnòstic”, ha especificat la consellera de Desenvolupament Estratègic i Comercial, tot remarcant que per aquest any el comú ja ha previst un milió d’euros per a la refracció de voreres.

Comentaris

Trending