El Pont Tibetà supera els 100.000 visitants i assoleix més de 500.000 euros de benefici

Canillo treu pit d’uns resultats que han superat les expectatives, amb una facturació d’1,4 milions en conjunt amb el mirador del Roc del Quer, el que suposa un 39% més del que s’havia previst

Una imatge del pont tibetà.
Una imatge del pont tibetà. Toni Solanelles

El pont tibetà de Canillo ha superat, el seu primer any de vida, els 100.000 visitants. Molt per sobre de les previsions amb què el comú havia treballat. I això ha permès que també la facturació assolida, en conjunt amb el mirador del Roc del Quer, pel cobrament d’entrades hagi estat un 39% superior a les expectatives. Ha arribat a 1,4 milions, fet que permet aconseguir beneficis ja la primera temporada. 660.000 euros. Per si mateix, el pont ha superat els 500.000 euros.

Així ho ha destacat el cònsol major de Canillo, Francesc Camp, durant la presentació del balanç del primer any de vida de la nova atracció turística de la parròquia. Coincidia, cal recordar, amb el fet de cobrar entrada també per anar al mirador del Roc del Quer. El mandatari ha tret pit per uns resultats que, ha destacat, amb superat “amb escreix el que havíem previst”.

L’afluència al pont tibetà durant els 168 dies d’obertura el darrer any ha estat de 101.108 persones. Les previsions que ha exposat Camp eren de 76.874 visitants durant aquest període, fet que suposa un 31,5% més del que s’esperava. Pel que fa al Roc del Quer, al contrari, s’ha baixat molt del que s’havia previst al que finalment ha sigut. L’objectiu que havia marcat el comú era de 130.000 visitants i, finalment, s’han aconseguit 97.159 persones. Camp ha remarcat que aquest 25% menys “és lògic quan passes d’una atracció gratuïta a pagament, costa saber quina serà l’afectació”. Malgrat això, ha assegurat que “no ens preocupa”.

El paquet que incloïa entrada al pont tibetà i al Roc del Quer ha estat l’opció més escollida pels visitants, mentre que únicament per al pont l’han adquirit un 34,8% dels compradors. L’edat dels visitants ha oscil·lat, principalment, entre els 25 i els 55 anys, sent entre 46 i 55 anys l’edat més comuna. Així mateix, han estat principalment grups familiars, de tres persones aproximadament, qui més ha acudit al pont tibetà. Un 37,7% ha acudit amb la parella i únicament el 12,4% ho ha fet amb amics. Camp ha remarcat, també, que un 86% s’ha tractat de turistes que han pernoctat, i gran part d’ells ho ha fet a Canillo.

Balanç Pont Tibetà Canillo 2022 page 0009
 

Seguint amb el perfil de visitant, el 56% ha assegurat que, sense la presència del pont tibetà no hagués acudit a Canillo i, fins i tot, el 41,7% dels enquestats ha indicat que no hagués acudit al país si no fos per aquest motiu. El mercat que més s’ha rebut ha estat l’espanyol, “a l’estiu és habitual que siguin els veïns del sud qui més acudeixin al país”. D’ells, el 80% eren de Catalunya i, principalment, de la zona de Barcelona. També s’ha rebut un 10% de visitants de València, “són les zones més properes a Andorra qui venen més”. Malgrat això, per la part francesa l’afluència ha estat molt baixa, “hem de treballar per potenciar aquest mercat”.

Tots aquests punts que ha remarcat Camp s’han vist reflectits en les dades de facturació, que també han sigut punt per treure pit. En aquest cas, també han superat les expectatives. En total, s’han facturat 1,4 milions d’euros, que és un 39% més del que s’esperava. “El pack és el que més benefici ha donat, va ser un encert perquè inclou el mirador amb un 50% de descompte i això també ha portat més visitants a l’atracció”, ha assenyalat Camp. El resultat de l’explotació, és a dir, els guanys abans de pagar impostos i amortitzacions, s’ha situat en 895.000 euros (un 115% per sobre del previst). El benefici net ha arribat a 660.000 euros, un 146% més del que s’havia estimat.

Desgranant aquests resultats, gran part d’ells es corresponen al pont tibetà. Camp ha assenyalat que és lògic, tenint en compte que s’ha superat per molt el nombre de visitants que s’esperava. La facturació ha superat el milió d’euros i els beneficis nets, tenint en compte que s’està amortitzant l’obra del pont, han estat de 521.533 euros, un 232% més del previst. El Roc del Quer, sobre no haver arribat a les expectatives, ha mantingut una facturació correcta. Camp ha assenyalat que es deu al fet que “el preu mitjà del tiquet s’ha mantingut bé”. En aquest sentit, a més, ha explicat que al seu parèixer, s’hauria d’haver incrementat amb l’IPC. “Però a les enquestes hem vist que és un tema que preocupa a la gent i, segurament, no es tocarà res de cara a la temporada vinent”, ha remarcat.

Aquests bons resultats també s’han vist als comerços de la parròquia, sobretot, als del poble de Canillo que s’han enquestat. Camp ha assegurat que els negocis han fet “una valoració molt positiva” de la posada en marxa del pont tibetà. De fet, el 80% ha assegurat que ha estat “positiu” o “molt positiu” en l’enquesta realitzada. Això sí, principalment per als que es troben al poble i, particularment, a la restauració i comerços i, en menor mesura, als hotels. Un 72% ha assenyalat, a més, que la seva facturació ha augmentat, dels quals, un 40% l’havia vist créixer fins a un 10%.

Balanç Pont Tibetà Canillo 2022 page 0022
 

Pel que fa a les millores per a l’any vinent, tenint en compte els resultats de l’enquesta que s’ha fet als compradors dels tiquets a través de la web, se centraran en els serveis i amb el transport. La valoració que s’ha fet del pont tibetà ha arribat al 8,5, que Camp ha remarcat com a “molt positiva”. Sobretot, s’ha de fer incís en els banys i en la possibilitat d’instal·lar algun servei de restauració a la zona del pont. Pel que fa al transport, es revisaran les freqüències de busos.

De forma paral·lela, Camp ha remarcat que es treballarà aquest any en la millora del trànsit a la parròquia, que està directament relacionat amb l’arribada de més turistes a Canillo. “Tot el que podem fer a curt termini són actuacions que ajudin a la fluïdesa, però no solucionaran el problema completament”, ha assenyalat, “les cues continuaran produint-se”. Per tant, s’ha de repensar el model que se segueix actualment i “estem estudiant a llarg termini i pressupostant canvis, perquè esperem que l’afluència vagi a més”.

Comentaris (13)

Trending