Petició d’un referèndum per a la residència universitària a Sant Julià

Majoral presenta l'estudi de viabilitat fent una crida als privats perquè cedeixin un terreny per un projecte amb 8.000 m2 construibles i una rendibilitat d'entre el 8 i el 10% mentre que alguns dels assistents a la reunió de poble demanen una consulta popular

Comentaris

Majoral durant la reunió de poble amb una simulació del projecte.
Majoral durant la reunió de poble amb una simulació del projecte. BRU NOYA

El comú de Sant Julià de Lòria ha presentat en una reunio de poble l'estudi de viabilitat de la residència universitària. El cònsol major, Josep Majoral ha destacat que es mantindrà l'actual zona infantil i esportiva i que es busca la implicació d'un privat que fins i tot podria posar el terreny. L'acte ha comptat amb 90 assistents, alguns dels quals han demanat que es faci un referèndum.

El model presentat contempla 144 pisos per estudiants i 43 pisos de lloguer assequible amb dues plantes d'aparcament i 200 places. Serien 8.000 m2 edificables, amb 1.100 m2 per espais diversos. La concessió prevista a l'estudi de viabilitat pot anar dels 30 als 50 anys. La recuperació de la inversió seria entre 14 i 16 anys amb una rendibilitat d'entre el 8 i el 10%.

Majoral ha fet un repàs amb xifres a la presència universitària a Sant Julià de Lòria per arribar a la conclusió que la parròquia necessita una residència universitària. "Per això és va fer un estudi de viablitat", ha comentat. La prioritat és que se'n faci càrrec un privat ja sigui en un hotel o en una fàbrica actualment en desús. "Des que va sortir la notícia ja han vingut tres empreses al comú interessats en participar en el projecte. La voluntat de pla de viabilitat és generar interès en la residència".

Ha reiterat que la residència és una petició de les universitats, i especialment de la d'Andorra amb seu a la plaça de la Germandat, i ha exposat que "no podem decidir, ni expropiar sobre les propietats privades. I no comptem amb prou recursos econòmics per comprar-los a preu de mercat". També s'ha referit al neguit legítim, "quan hi ha hagut tantes especulacions, i no tant legítim quan s'ha volgut jugar amb aquest rumor amb altres propòsits, però en qualsevol cas, i per a la tranquil·litat general, ja els dic que el parc no desapareixerà".

Per Majoral, la parròquia ha de créixer al voltant dels joves i crear oportunitats de negoci

Responent a les preguntes dels assistents, Majoral ha dit que la parròquia ha de créixer al voltant dels joves i crear oportunitats de negoci i que no s'ha d'agafar el preprojecte com si fos el constructiu. Una ciutadana ha demanat que es dugui a terme una consulta popular -un referèndum-, i que no es toqui el parc actual. El cònsol ha recordat que s'està fent un procés participatiu i hi surt el tema del parc del Prat Gran. Ha apuntat, com a curiositat, que una de les peticions que s'han rebut en el procés és fer barbacoes a la plaça de la Germandat.

El conseller de la minoria, Cerni Cairat ha intervingut per assenyalar que hi ha molts espais al poble per ocupar després que una assistent digués que caldria sancionar els propietaris d'edificis buits. Cairat ha opinat que la construcció de la residència al Prat Gran deixaria el parc com un espai tancat i, amb part, sense exposició solar. "El que ens preocupa és aquest sentit de mercantilització d'un espai públic i demanem proactivitat. Hem d'anar a buscar els privats per posar encara més en valor el Prat Gran".

En alguns moments, la reunió de poble s'ha convertit en una mena d'examen a la gestió de l'actual equip comunal

Majoral ha insistit que no ha presentat un projecte constructiu. "Són uns volums que han servit per fer un estudi de viabilitat". Ha demanat més proactivitat a la minoria de Desperta Laurèdia. En una altre intervenció, una assistent ha desitjat que els números que s'han fet amb la viabilitat de la residència siguin millors que els de Naturland. En alguns moments, la reunió de poble s'ha convertit en una mena d'examen a la gestió de l'actual equip comunal ja que entre el públic han sortit crítiques sobre la inseguretat en els parcs i la manca de neteja, o l'excés de formigó com ara a la plaça de les Arades.

Per altra banda, Majoral ha avançat que ben aviat Govern signarà un acord amb un particular per l'ampliació de la Universitat d'Andorra (UdA).  Durant la reunió, el mandatari ha mostrat en unes projeccions com quedaria la zona en cas que fos l'indret triat per ubicar el projecte del qual la minoria va rebre informació exhaustiva en una reunió de treball que va tenir lloc la passada setmana.

Majoral durant la reunió de poble.

Relacionat

Majoral creu que és molt prematur parlar de consulta popular sobre la residència

Comentaris (18)

Trending