Un pessebre vivent i immersiu

Escaldes tornarà a tenir aquest Nadal la representació creada per Esteve Albert i ho farà amb un espectacle reformulat, a la sala del Prat del Roure, amb música en viu i amb un suport audiovisual

Representació del Pessebre Vivent d'Escaldes-Engordany.
Representació del Pessebre Vivent d'Escaldes-Engordany. COMÚ ESCALDES-ENGORDANY

Escaldes-Engordany recuperarà aquest Nadal la representació del pessebre vivent. Serà els dies 22 i 23 de desembre i després d’un any de pausa els assistents trobaran una representació diferent. D’entrada canvia l’emplaçament: es farà a la sala del Prat del Roure. I la voluntat és que sigui una “experiència immersiva”, que comptarà també amb suport audiovisual per fer un “una picada d’ullet” al què era el pessebre als seus inicis i a la gent que hi ha col·laborat.

“És un acte que dura 40 minuts. Li hem volgut donar aquesta animació i hem volgut que sigui una experiència immersiva, que qui ho vegi no sigui un mer espectador”. Amb aquesta premissa el comú d’Escaldes-Engordany prepara un pessebre vivent renovat per aquest Nadal. L’obra ha tingut un any de pausa, “per diferents motius: la pandèmia, les obres a la plaça de l’església”, recorda el conseller de Vida Cultural escaldenc, Valentí Closa, i s’ha aprofitat per replantejar-lo. Enguany, tampoc es disposa de l’emplaçament habitual perquè hi ha les obres de la parcel·la de l’antic hotel Casino i per tant, s’ha decidit traslladar-lo a la sala del Prat del Roure. Els espectadors ja començaran a entrar a la representació un cop baixin les escales d’accés, però l’acció principal es desenvoluparà sota cobert. “Vam veure que si hi havia una part audiovisual donava més sensació d’amplitud i a més, podíem fer una tornada enrere per fer una picada d’ullet al què era el pessebre a l’època i a la gent que hi va col·laborar”, exposa Closa.

El comú d’Escaldes-Engordany prepara un pessebre vivent renovat per aquest Nadal després d’un any de pausa

De moment, però, no en dona massa més detalls. Es vol que tot plegat sigui una sorpresa, però avança, si més no, que també hi haurà música en viu que s’ha intentat que els assistents “no siguin mers espectadors. Estàs al mig de l’acció”, apunta, “que sigui una experiència immersiva”.

40 minuts de representació als quals s’ha volgut donar animació i pels quals els actors començaran els assajos aquest cap de setmana. “L’Irina Robles ja hi està treballant. Ha visionat el que ha pogut, s’ha capbussat en el què era i ha agafat els moments més importants, tornant i incidir en els oficis del Pirineu”, explica el conseller, convençut que “quedarà molt bé”.

Les representacions seran els dies 22 de desembre (dos passis) i el 23 (tres passis), amb unes 150 persones per torn. I en l’escenificació, unes 80 o 90 persones. Fins ara la crida que s’ha fet per trobar voluntaris que hi vulguin participar ha anat bé, però fa falta més gent, per la qual cosa Valentí Closa ha insistit que si algú hi vol participar encara és a temps de posar-se en contacte amb el departament de Cultura. “Tenim gent que potser els pares o els padrins ja havien participat i això és maco perquè vincula diferents generacions”, assenyala.

I el nou format tindrà continuïtat? Closa no dona res per tancat. Recorda que com qualsevol altre acte organitzat pel comú, se’n fa balanç i a partir de les conclusions es decideix. “Ho fem amb molta il·lusió i imagino que algunes de les coses que aportem quedaran”, augura. I és que recorda que el pessebre vivent, com tants altres actes tradicionals també ha d’anar evolucionant. “Has de donar elements a la gent perquè vinguin i sobretot, en el cas dels joves, el llenguatge d’expressió no és el mateix”, apunta.

Comentaris

Trending