El parc del Comapedrosa es fa gran cap a Erts

El comú de la Massana preveu aprovar a principi del 2022 la nova ordinació de l’espai natural amb la inclusió de gairebé dos quilòmetres quadrats més de terreny públic que faran créixer també el Parc Pirinenc de les Tres Nacions, que opta a Reserva de la Biosfera

Representants dels quatre parcs mirant l'exposició de fotos del Parc Pirinenc de les Tres Nacions.
Representants dels quatre parcs mirant l'exposició de fotos del Parc Pirinenc de les Tres Nacions. Toni Solanelles

El Parc Natural del Comapedrosa creix. Ho fa cap al cantó d’Erts, fins al roc de la Cauba, un mirador natural que permet visionar a vol d’ocell el fons de la vall de la Massana i fins a Arinsal. El comú de la Massana preveu aprovar a principi del 2022 la nova ordinació de l’espai natural amb la inclusió de gairebé dos quilòmetres quadrats més de terreny públic que faran créixer també el Parc Pirinenc de les Tres Nacions, que opta a Reserva de la Biosfera.

Els anuncis, per partida doble, els han fet el conseller de Medi Ambient massanenc, Sergi Gueimonde, i el cònsol d’Ordino, Josep Àngel Mortés, en el marc d’un dels actes de promoció del parc de les Tres Nacions inclòs en el certamen ‘La Pitavola del Comapedrosa’, una fira de productes i iniciatives de proximitat que serveix per commemorar el divuitè aniversari del parc massanenc i que té, com ha remarcat Gueimonde, una clara vocació de continuïtat. Durant l’acte s’han entregat els premis del concurs anual de fotografia sobre el parc i s’ha inaugurat una exposició fotogràfica que recull imatges dels parcs del Comapedrosa i de Sorteny però també dels parcs naturals de l’Alt Pirineu català i de l’Arieja. Representants de tots els espais han estat presents a l’acte celebrat al Centre d’Interpretació del Comapedrosa (CIC), a Arinsal.

El conseller de Medi Ambient ha anunciat la intenció de fer créixer, en terrenys públics, el parc dels 15,42 quilòmetres quadrats a uns 17. El comú de la Massana, ha explicat Gueimonde, ja ha realitzat diverses reunions amb els quarts d’Erts i la Massana per ampliar aquest espai protegit. La intenció és que el parc natural arribi fins al Roc de la Cauba, “el gran mirador natural de la Massana, amb una gran formació geològica, des de la qual la vista que tenim del fons de la vall és impressionant”, ha assegurat el conseller durant el seu discurs.

IMG 8199
Sergi Gueimonde en el moment de fer l'anunci. Toni Solanelles

Per pujar fins el Roc de la Cauba hi ha diferents camins però el que s’integrarà dins el parc natural és el que surt des d’Erts, que travessa el bosc del Jou, un bosc protector de gran importància per evitar el moviment del mantell nival i evitar el desencadenament d’allaus. “A més, trobem indispensable protegir aquest bosc de cara a la conservació de les espècies de fauna singular que l’integren”, ha afirmat el conseller en el seu parlament. I si s’amplia el parc del Comapedrosa, ha recordat, creix també el Parc Pirinenc de les Tres Nacions.

RESERVA DE LA BIOSFERA

Si Gueimonde ha anunciat l’ampliació de l’espai protegit massanenc, el cònsol d’Ordino ha explicat que s’han fet les peticions corresponents al pla europeu transnacional (Poctefa) per obtenir els ajuts necessaris per poder promoure el parc pirinenc davant la Unesco com a Reserva de la Biosfera. Seria, ha remarcat Mortés, una de les reserves “transfrontereres més grans de tot Europa” que contribuiria més encara a la promoció turística i a la protecció de l’espai del que ja s’està fent ara.

El cònsol ordinenc ha destacat el creixent interès pels espais naturals oberts i per la sostenibilitat i els productes de proximitat. Més encara arran de l’esclat de la pandèmia. El comú de la Massana també està al cas de la idea de fer Reserva de la Biosfera el Parc Pirinenc de les Tres Nacions. Però és més prudent. I malgrat que al seu dia va començar a moure fils per obtenir el suport de la Unesco per al parc del Comapedrosa, ara es prioritza el reconeixement de tot el país en el marc del projecte que el Govern té sobre la taula.

Comentaris (4)

Trending