Ordino treu pit dels dos anys com a reserva de la biosfera

Conferències, tallers i un espectacle serveixen per commemorar l’aniversari de l’obtenció d’una distinció, la lluita per la qual el cònsol major, Josep Àngel Mortés, considera ara “tot un encert”

Un dels tallers celebrats aquest dissabte a Ordino.
Un dels tallers celebrats aquest dissabte a Ordino.

Ordino ha celebrat aquest dissabte en els actes de commemoració del segon aniversari de la parròquia com a reserva de la biosfera. Al llarg del dia, l’Auditori Nacional i els jardins d'Areny-Plandolit han acollit una sèrie d'actes oberts al públic com ara xerrades, jocs interactius i dinàmiques participatives per a tots els públics que tenen com a objectiu posar en valor la certificació aconseguida per la parròquia així com i l’intercanvi d’experiències amb altres territoris de muntanya que també tenen la distinció.

La jornada ha arrencat amb el cicle de xerrades sota el títol ‘Altres reserves de biosfera de muntanya’, una activitat organitzada conjuntament amb Andorra Recerca+Innovació (ARI). El cònsol major ordinenc, Josep Àngel Mortés, ha destacat la importància de l’esdeveniment ja que permet “compartir experiències amb diferents persones d’altres territoris” per contribuir “a aquest equilibri entre el patrimoni natural i el desenvolupament sostenible”. El mandatari ha apuntat que “és una satisfacció poder celebrar aquest dia i dir que vam encertar en voler tenir aquesta distinció i ser la primera parròquia d'Andorra que ho aconsegueix”.

“És una satisfacció poder celebrar aquest dia i dir que vam encertar en voler tenir aquesta distinció i ser la primera parròquia d'Andorra que ho aconsegueix”, ha volgut remarcar el cònsol major de la parròquia

Una de les persones que també ha pres part de la jornada matinal ha estat la coordinadora de l’oficina tècnica de la Xarxa mundial de reserves de la biosfera de muntanya, Natalia Castro, qui ha manifestat que l’organisme té la missió d’unir elements com la investigació i la gestió per tal de donar resposta a les necessitats específiques que tenen els territoris de muntanya en tot el món, utilitzant les reserves de la biosfera en el seu paper com a “laboratoris d'investigació” per al desenvolupament sostenible.

L’experta ha indicat que les muntanyes són ara mateix les “puntes de llança” de la crisi climàtica i de la de biodiversitat i, per tant, “la xarxa mundial ens permet donar un enfocament i una resposta específica a la problemàtica d’aquests territoris que representen el 25% de la superfície terrestre”. Actualment, ha dit, 460 de les 770 reserves de la biosfera que tenen identificades estan ubicades en aquests tipus de regió, malgrat que només en formen part d’aquest organisme unes 30. De fet, Castro ha explicat que Ordino ha estat una de les primeres reserves a sumar-se.

WhatsApp Image 2022 10 29 at 15.02.10

Finalment, ha declarat que les reserves de la biosfera en territoris de muntanya tenen el potencial d’integrar la població amb la feina que es desenvolupa en el territori per tal que això serveixi per generar coneixement científic i per arribar a una millor gestió dels espais.

A banda de les xerrades més teòriques, Ordino també celebra durant tot el dia un seguit de tallers d’experimentació adreçats als infants perquè puguin començar a entendre de petits què representa ser reserva de la biosfera. De cara a aquesta tarda, els actes es clouran amb la representació de l’espectacle ‘Versant Vivant’, que tindrà lloc a partir de les 18 hores a l’Auditori Nacional.

LA CANDIDATURA NACIONAL

D’altra banda, Mortés també s’ha referit a les declaracions de la cònsol menor, Eva Choy, sobre la candidatura del Principat per esdevenir el primer país del món en ser reserva de la biosfera. La mandatària va donar a entendre que la iniciativa andorrana havia estat precipitada, ja que era molt ambiciosa quant als terminis.

Els actes s'hna presentat aquest dimarts en roda de premsa.

Relacionat

Eva Choy considera que Govern ha volgut anar massa ràpid en la candidatura de Reserva de la Biosfera

És per això que Mortés ha aclarit que hi ha hagut una mala interpretació de les declaracions, ja que en cap moment es buscava una crítica cap a l'executiu. “El Govern està fent la seva feina i estic convençut que d’aquí a poc temps arribarem a ser el primer país del món en ser reserva de la biosfera, però és cert que és un tema que no és fàcil perquè a Ordino ens va costar molt temps poder-hi arribar perquè hi ha molta feina al darrere”, ha explicat.

Una reunió de Govern amb els comuns per la candidatura de Reserva de la Biosfera.

Relacionat

El projecte Reserva de la biosfera pendent d’Escaldes, Andorra la Vella, Encamp i la Massana

A més a més, ha afegit que per assolir aquesta certificació és clau la participació ciutadana perquè “és un dels elements que es tenen en compte a l’hora de valorar les candidatures” i, aquest fet, “té un procés més o menys llarg depenent de la dimensió”. Mortés ha indicat que “Andorra com a país està seguint aquest procés i de vegades les dates no es poden complir per motius x i ens haurem d’esperar a més endavant”, ha conclòs.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending