Ordino estrena la crema del mai de Sant Pere

L'activitat s'afegeix a l'estrena del grup de fallaires de llum i als dansaires de l'Esbart Valls del Nord

La planificació de la festa de Sant Pere a Ordino.
La planificació de la festa de Sant Pere a Ordino. FALLAIRES D'ORDINO

Cinc dies després de les cremades de falles de la nit del dia 23 de juny, arriba el torn d'Ordino, que celebra la festa aquest dilluns 28 de juny, revetlla de Sant Pere i festa parroquial. Els fallaires d'Ordino, que formen part de l'acabada de crear Associació de Cultura Popular d'Ordino, han organitzat després de l'aturada pandèmica una cremada de falles carregada de novetats: la crema del mai de Sant Pere, l'estrena del grup de fallaires de llum i el ball 'Fallaires d'Ordino'.

La cremada de falles començarà a les 22.30 hores a la plaça Major d'Ordino. Obriran la festa els dansaires de l'Esbart Valls del Nord amb el ball 'Fallaires d'Ordino', amb música composta per Jordi Barceló. Tot seguit iniciaran el recorregut els fallaires de llum, acompanyats musicalment pels Grallers i tabalers dels Castellers d'Andorra. Darrere seu sortiran els fallaires d'Ordino amb les falles de foc i la música de la buna d'Albert Adellach i els timbals d'Hèctor del Val i Nerea Rius.

El final de festa es produirà al final del recorregut a l'aparcament del Prat de Vilella on hi haurà plantat el mai de Sant Pere. Al seu voltant rodaran els fallaires de llum, ballaran les bruixes, s'encendran les falles tradicionals i finalment cremarà el mai amb els fallaires rodant al seu voltant. El diumenge dia 27, a partir de les 18 hores, els fallaires elaboraran les seves falles i faran les preceptives proves de foc als nous fallaires. El lloc de trobada serà l'esplanada davant de l'escola de segona ensenyança i el Centre de Tecnificació Esportiva d'Ordino.

El dilluns dia 28, a partir de les 11 hores, hi haurà la baixada i plantada del mai de Sant Pere. Els fallaires baixaran el mai del prat on el tenen dipositat i el plantaran a l'aparcament del Prat de Vilella. Finalment, també el dia 28, però a partir de les 22.30 hores, es donarà inici a la plaça Major de la cremada de falles d'Ordino.

L'Associació de Cultura Popular d'Ordino es va crear el mes de maig passat

L'Associació de Cultura Popular d'Ordino es va crear el mes de maig passat com a suma del col·lectiu fallaire i els integrants de les representacions de l'Ossa i els Contrabandistes amb l'objectiu de preservar aquestes tres festes i, en general, el patrimoni immaterial ordinenc. Enguany la cremada compta amb 22 fallaires i 25 fallaires de llum. Des que es va recuperar la festa l'any 2018, el col·lectiu fallaire ha anat cohesionant-se i creixent de forma sostinguda.

La crema del mai és una tradició que es feia a tots els pobles de les Valls d'Andorra. Plantat a la plaça després d'haver-lo anat a buscar pels volts de Setmana Santa, cada poble el cremava en dies i èpoques de l'any diferents, sent l'entrada del solstici d'estiu un dels més estesos. Aquesta tradició es va perdre al llarg del segle XIX, però a Sornàs es va mantenir a la nit de Sant Joan fins al primer terç del segle XX. Els fallaires d'Ordino enguany reintrodueixen la tradició denominant-la La crema del Mai de Sant Pere.

Etiquetes

Comentaris

Trending