Ordino busca la fórmula de millorar el camí d’accés a la planta de compostatge de la Cortinada

El vial és d’una zona residencial que encara no s’ha urbanitzat i les obres corresponen als veïns, però el comú es reunirà amb ells per mirar si pot ajudar a tirar endavant els treballs

La futura planta es vol construir a la Cortinada.
La futura planta es vol construir a la Cortinada.

Una de les preocupacions dels veïns de la Cortinada davant la futura instal·lació d’una planta de compostatge al poble és el fet que el camí d’accés està en condicions força dolentes. Es tracta d’un vial d’una urbanització pendent d’adequar per part dels propietaris. El comú d’Ordino admet aquesta situació i ha encetat converses amb els veïns de la zona residencial per veure si pot ajudar a tirar endavant aquestes obres que, però, en cap cas podrà assumir la corporació. Sobre la planta en si, s’assegura que no ha de provocar males olors que puguin causar molèsties.

Durant la sessió de comú celebrada aquest dijous, el conseller d’Agricultura i Medi Ambient, Eduard Betriu, ha admès que “el camí està fatal”. De fet, el mateix cònsol, Josep Àngel Mortés, reconeix que una de les preocupacions dels veïns és que el pas de camions per dur material a la planta encara el faci més malbé. I el problema és que en aquest vial, de moment, el comú no hi pot fer cap obra.

I és que es tracta d’un camí d’accés a una urbanització. La normativa obliga els propietaris a tirar endavant els treballs per adequar-lo amb l’asfalt, voreres i tots els serveis i, posteriorment, fer el trasllat a la corporació. Llavors és quan es converteix en un espai públic i el seu manteniment passa a estar sota el manteniment de l’administració pública. Però, fins llavors, per dir-ho planerament, el comú no pot posar ni un euro.

Vista de la part superior de la parcel·la on s'hauria d'ubicar la planta.

Relacionat

El comú d’Ordino defensa que la planta de compostatge “és totalment compatible” amb l’entorn

Mortés ha explicat que, per les converses que han tingut amb els veïns, “hi ha un 75% disposats a fer les obres”. Falta, però, el 25% restant. El cònsol ha avançat que durant el juny volen mantenir una reunió amb ells per veure com es pot desbloquejar tot plegat. Una opció apuntada seria que des de la corporació s’afrontés el cost d’aquells propietaris que no volen fer els treballs per, posteriorment, reclamar-los els diners, una fórmula que, ha indicat el cònsol, està previst a la llei.

Pel que fa a la planta en si, des del comú es defensa que “no es farà cap construcció” i que, a més, servirà per “endreçar la zona”. Betriu ha explicat que serà una instal·lació “d’ús exclusiu comunal” per tractar “herba i branques”. A la vegada, ha assegurat que “els veïns ho entenen com a una prova pilot” i que “si es fa bé, la barreja amb carbó i hidrogen no ha de provocar cap mala olor”.

Zona on podria anar la planta de compostatge.

Relacionat

Mobilització a la Cortinada per intentar aturar la planta de compostatge

Sobre aquesta suposada comprensió per part dels veïns s’ha mostrat escèptica la conseller de Movem Ordino, Sandra Tudò que, de fet, ha estat qui ha volgut que al comú s’hi tractés el tema. “Jo crec que la majoria dels veïns no hi estan d’acord. Potser es pot buscar un altre espai per a la planta si no és tan gran”, ha comentat.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending