Les obres de les fonts de la Rotonda s’encareixen de 186.000 euros per fer front a imprevistos

Un volum superior de formigó que es va haver de repicar, l’adequació d’una rampa d’accés i un faldó per tapar els tubs que es va haver d’allargar generen una desviació del 4,68% en el cost dels treballs

Les fonts de colors de la plaça de la Rotonda.
Les fonts de colors de la plaça de la Rotonda. Meritxell Prat

Les obres de les fonts de la Rotonda sumen un sobrecost de 186.000 euros per tal de fer front a diferents imprevistos que es van donar durant els treballs. Segons ha explicat el cònsol major, David Astrié, la desviació inclou un volum superior de formigó que es va haver de repicar, l’adequació d’una rampa d’accés que no estava prevista i l’allargament d’un faldó per tapar els tubs dels sortidors.

En la sessió de consell de comú celebrada aquest dimarts a la tarda, s’ha donat llum verda a la proposta d’ampliació del contracte, mitjançant contractació directa, amb l’empresa Locub SA, del contracte de les obres de remodelació i embelliment de la plaça de la Rotonda i els seus entorns, fase 2, corresponent a treballs complementaris no previstos. Concretament, el Comú d’Andorra la Vella ha hagut de fer front a un sobrecost de 186.482 euros, el que suposa una desviació del 4,68%.

Segons ha explicat el cònsol major, hi ha hagut tres elements que han contribuït a l’encariment. En primer lloc, es va veure que la geometria del mur de canalització no era la prevista, ja que es creia que era recte i en realitat era trapezoidal. Per tant, es va haver d’enderrocar un volum més gran de formigó del que estava previst. “Aquesta ha estat la part més important”, ha assegurat.

En segon lloc, es va enderrocar una estació transformadora de FEDA que hi havia a tocar del passeig del riu i que ha permès adequar una rampa d’accés des del carrer doctor Mitjavila.

Finalment, els tubs que passen per sota dels voladissos que conformen el passeig eren més grossos del previst i els faldons que tapen els tubs no eren prou amples.

Així doncs, les obres de la rotonda que es van adjudicar finalment per 3,9 milions d’euros, hauran arribat finalment als 4 milions d’euros. Amb tot, des de la majoria s’ha recordat que el cost inicial era de 4,5 milions i posteriorment es va poder rebaixar. A més, Astrié ha insistit que els diners “no són tots per les fonts, també hi ha part de l’obra civil de refecció del passeig del riu”.

Des de l’oposició, les consellers socialdemòcrates, Dolors Carmona i Lídia Samarra, han reiterat les fonts “no era el nostre projecte perquè no el considerem prioritari” i han apuntat, sobre l’increment de cost, que “la parròquia necessita moltes altres actuacions”.

Durant la sessió, les conselleres de la minoria també s’han interessat pels costos de manteniment de les fonts. En aquest sentit, el cònsol ha detallat que fins al moment s’ha contractat una empresa de forma directa per dur-los a terme i que a més es paguen 2.000 euros mensuals a Fluidra (l’empresa que ha fet la instal·lació) perquè faci un “acompanyament” que ha de permetre, posteriorment, “ser autònoms”. Així, la corporació ja ha obert un concurs per contractar una empresa del país per fer aquesta feina.

LIQUIDACIÓ

D’altra banda, durant la sessió també s’ha informat de la liquidació corresponent al primer semestre de l’any, que presenta un superàvit de 2.274.636 euros. La xifra és resultat d’haver executat ingressos per un valor de 28.700.780 euros i despeses per valor de 26.426.143 euros. La consellera de Finances, Marta Pons, ha destacat que fins al 30 de juny s’han executat un 39,2% de les inversions previstes (6,6 milions), mentre que hi ha 12,7 milions més compromesos, el que suposa tenir un 75% de les inversions compromeses.

L’endeutament se situa en 18,3 milions, el que equival al 39,06% de la mitjana dels ingressos dels darrers tres anys.

El consell també ha donat llum verd a diversos suplements de crèdit que ascendeixen a 252.500 euros. Els dos més importants, per valor de 192.500 euros, han de permetre fer front a les despeses de consum d’energia elèctrica i la xarxa de calor del centre esportiu dels Serradells i de l’escola bressol Conxita Mora. Una situació que ha vingut donada pel fet que el pressupost s’havia previst basant-se amb les despeses del 2017, l’últim any en què el centre va estar plenament en funcionament abans de l’incendi, i per tant, no incloïa l’encariment de l’energia.

 

Comentaris (8)

Trending