Objectiu pel Palau de Gel: prop de 300.000 euros en estalvi energètic i 400.000 d’ingressos extra

El pla de xoc per a la instal•lació preveu inversions per deixar de funcionar amb gasoli i reduir la despesa elèctrica a la vegada que s’impulsen noves activitats per incrementar la xifra de negoci

Una imatge del Palau de Gel.
Una imatge del Palau de Gel. ARXIU

“És un esforç important; espero que en els pròxims 25 anys no calgui fer-ne un altre d’igual”. Així ha qualificat el cònsol major de Canillo, Francesc Camp, el “pla de xoc” que es vol impulsar al Palau de Gel. És, sense cap mena de dubte, la partida global més important del pressupost de la corporació per al 2022. La despesa es divideix bàsicament en tres àmbits: cobertura de les pèrdues previstes, inversió per millorar substancialment l’eficiència energètica de la instal·lació i creació de noves activitats que han de permetre incrementar els ingressos.

Camp ha defensat la necessitat d’aquesta ambiciosa actuació. “Ara és el moment de fer inversió al Palau”, ha afirmat, tot posant en relleu que “si volem redreçar les finances de la societat, no es farà per art de màgia o perquè tots hi posem més hores”. Cal, ha afirmat, “reduir despeses i incrementar els ingressos”. I per aconseguir-ho fa falta el que ha qualificat de “pla de xoc” per a l’equipament en el qual, ha recordat, “ja l’any passat hi vam posar un milió d’euros”.

El rètol identificatiu del Palau de Gel.

Relacionat

Canillo aposta per un pressupost rècord per donar un impuls al Palau de Gel

I aquesta xifra se suma a la que s’aportarà al llarg d’aquest 2022. El comú aportarà 4,2 milions a la societat gestora del Palau. La principal partida, de 3,8, serà per a millorar la infraestructura i, especialment, la seva eficiència energètica. Es vol deixar d’emprar gasoli per passar al gas i reduir la factura elèctrica. En el primer cas, s’entén que la despesa ha de permetre passar de 200.000 euros anuals en carburant a 40.000 en gas; en el segon, s’estima que es pot baixar de 150.000 a entre 50.000 i 60.000. Així, es col·locaran plaques fotovoltaiques que han de permetre la instal·lació ser “molt autosuficient”. En global, es considera que l’estalvi energètic, un cop estigui en marxa la nova maquinària pot ser d’entre 200.000 i 300.000 euros anuals.

L’altre gran àmbit de despesa se centra en l’objectiu de “facturar més”. Es preveu destinar 830.000 euros -dels quals 700.000 aportats pel comú-  per a l’impuls de noves activitats, que han de permetre aconseguir una major xifra de negoci. “Estimen que, en un parell d’anys, podrem facturar 400.000 euros més”, ha assegurat Camp.

Per últim, 700.000 euros més es destinaran a cobrir el dèficit previst per enguany. Uns números vermells, ha apuntat Camp, que en part seran conseqüència de l’aturada que caldrà fer a la instal·lació per impulsar els treballs de reforma. En total, doncs, 5,2 milions sumades les aportacions ja fetes el 2021 i les incloses en el pressupost del 2022.

El Palau ha estat un altre punt d’enganxada entre la majoria de Demòcrates i la minoria d’Objectiu Comú. Camp ha retret els consellers Dolors Cabot i Albert Torres que refusessin participar en una reunió convocada aquest dimarts per parlar, entre altres temes, del pla de negoci i de xoc per a la instal·lació. L’oposició ho ha justificat al·legant que ja no podrien fer aportacions metre que el mandatari no ha dubtat en parlar obertament d’un “lleig”.

Comentaris (4)

Trending