El nombre d’empreses a Andorra la Vella augmenta un 40% en set anys

Els negocis a la capital han passat a ser més de 4.000, molts d’ells ubicats al centre de la parròquia, el que significa una crescuda de més d’un miler, 348 el darrer any

Visitants passant per davant d'una de les perfumeries de l'avinguda Meritxell.
Visitants passant per davant d'una de les perfumeries de l'avinguda Meritxell. Toni Solanelles

El nombre d’empreses que s’ubiquen a Andorra la Vella ha tingut una crescuda exponencial els darrers set anys. Des del 2016, any en què va començar el mandat de l’actual cònsol major, Conxita Marsol, s’han sumat més d’un miler, que tenen com a resultat 4.000 negocis a la parròquia. D’ells, 348 s’han creat el darrer any. D’aquesta manera, Marsol ha destacat que s’ha generat un impuls econòmic important a la capital que ha generat “molta confiança” en la ciutadania i una evolució que es preveu que continuï sent de pujada.

Marsol ha fet un balanç del sector empresarial des de l’inici del seu mandat a la capital. Aquest 2023 serà el darrer com a cònsol d’Andorra la Vella, i ha afirmat que “des del 2016, quan vam entrar a la cassa, hi ha hagut una evolució important en l’aspecte urbanístic, cultural, de qualitat de vida i, també, empresarial”. De fet, en els últims set anys s’han ubicat a la parròquia 1100 empreses més, que són, en total, 4.292 negocis. Al 2016 hi havia unes 3.000, aproximadament, generant un augment del 40%. “Hem tramés un missatge de seriositat, hi ha molta seguretat política, i això ha fet que es generi confiança amb empresaris i comerciants”, ha exposat Marsol.

El darrer any, i seguint amb aquesta línia ascendent, s’han sumat a Andorra la Vella 348 nous negocis, resultat de les 666 altes i les 318 baixes que hi va haver. El cònsol menor, David Astrié, ha puntualitzat que aquestes xifres són el resultat d’una important transformació urbanística. “Ha fet que promotors i particulars decidissin renovar façanes i edificis, i ha fet canviar per complet zones com el carrer Príncep Benlloch”, ha indicat Astrié. En aquest sentit, ha afegit que hi havia molts comerços buits, “ara no hi ha cap, i els que hi són allà funcionen bé pel retorn que tenim dels empresaris”.

Pel que fa aquestes noves incorporacions al parc empresarial de la capital, Marsol ha explicat que s’han detectat obertures a pisos, i no tant a establiments comercials. Aquest fet es deu al fet que es tracta de negocis “d’informàtica, d’assessorament, de màrqueting i comunicació que no requereixen de plantes baixes”, ha puntualizat. Malgrat això, l’aspecte purament comercial continua sent un factor clau per a la corporació, que assegura que té un bon funcionament en general. “Vam detectar que la zona alta necessitava una empenta”, ha indicat Marsol, “teníem una campanya per posar vinils als aparadors que no es fessin servir, i finalment no ha calgut, no hi ha cap buit”. Entre els diferents projectes que han ajudat a dinamitzar aquesta zona, la cònsol ha destacat el Poblet de Nadal, “és una iniciativa que porta poc temps i que sempre que hagi existit sempre, així com el mercat de la vall”. Ha remarcat que no únicament s’hi apropa gent del país, “cada vegada hi ha més turistes”.

Seguint amb l’aspecte comercial, Astrié ha explicat els resultats de l’estudi que la Cambra de Comerç ha portat a terme a la zona de Santa Coloma, per tal de potenciar-la i de trobar febleses i fortaleses. Ha remarcat, com ja es preveia, que el món del motor és un al·licient important per atreure clients interessats en aquest sector. Concretament, el cònsol menor, ha indicat que les motocicletes és el punt més fort, “s’està treballant en aquest sentit”.

NOVA OFICINA DE TURISME AL CENTRE HISTÒRIC

Seguint la línia de potenciar i atreure l’atenció turística cap al centre històric, s’ubicarà una nova oficina de turisme. A un local cèntric, camí cap a la Casa de la Vall, es col·locarà aquest espai per tal de complementar el mostrador que habitualment se situa a l’estiu al Centre de Congressos. “Tenim el compromís amb la propietat i esperem que estigui operativa en uns mesos”, ha explicat Astrié. Els informadors turístics que es contracten per la temporada també hi seran allà, per poder atendre “l’important flux de persones que hi transita”.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending