El moviment detectat a l’obra de l’avinguda Santa Coloma va ser només de “mig mil·límetre”

David Astrié defensa que el protocol pactat amb l’empresa s’ha complert, ja que es va avisar de treballs que podien generar vibracions, i confia que, en poc temps, quan s’acabi la fase de fonamentació i es passi a la construcció la situació millorarà

Esquerda en un dels pisos afectats
Esquerda en un dels pisos afectats

El cònsol major d’Andorra la Vella, David Astrié, ha assegurat que, ara mateix, no hi ha cap perill per als residents a l’edifici de l’avinguda Santa Coloma desallotjat al febrer i on han tornat a aparèixer esquerdes. El mandatari ha explicat que es fa seguiment de la zona i que la constructora que treballa a la parcel·la de davant va complir el protocol fixat, alertant que faria actuacions que podrien provocar petits moviments. El detectat, afirma Astrié, és de tot just “mig mil·límetre”. A la vegada, avança que en poc temps s’acabarà la fase de fonamentació a l’obra, fet que hauria de permetre la fi dels moviments.

Astrié ha volgut remarcar que s’està a sobre de la situació. I no només ara, ha indicat. “Des de fa un any tenim els tècnics allà”, ha apuntat. En aquest sentit, ha apuntat que “l’obra està avançant i em consta que queda poc per finalitzar la fonamentació”. Així, llavors “es començarà l’estructura” i confia que “les coses aniran millor”. Malgrat això, avança que “no deixarem de fer seguiment; el farem fins que tot evolucioni favorablement”.

L'esquerda apareguda a l'entrada de l'edifici del número 28 de l'avinguda Santa Coloma

Relacionat

Algunes de les esquerdes de l’edifici de l’avinguda Santa Coloma es tornen a obrir

Sobre l’alerta donada aquesta setmana pels veïns per l’aparició de noves esquerdes, Astrié ha volgut tranquil·litzar-los. Recorda que “quan vam tornar a allotjar la gent, es va acordar un protocol amb la constructora. Podien continuar amb condicions. Principalment, cada cop que anessin a fer treballs susceptibles de generar moviment al davant, ens havien d’avisar i faríem un control amb fisurímetres i sismògrafs”. I si es detecta quelcom estrany, es pararia.

El comú xifra en 110.000 euros el cost de les actuacions fetes al bloc i de desallotjar els veïns, però ara entén que a qui li correspon actuar és a la propietat i a les asseguradores

I això, afirma, “s’ha complert escrupolosament” aquesta setmana. El cònsol de la capital comenta que “es va detectar un mínim moviment, de mig mil·límetre”, però que “no sabem si és el que ha provocat les esquerdes”. També assegura que “no hi ha indicis que hi hagi un moviment més gran; tot continua igual i la situació està estabilitzada”. Per això, “les obres continuen”.

Astrié reitera que “havíem de saber de qualsevol cosa que pogués provocar vibracions i s’ha complert”. També apunta que els treballs que es fan ara “no són a la zona de l’avinguda sinó a nivell zero de l’obra, dotze metres per sota”. I també insisteix en el fet que “el comú hi està a sobre perquè sabem que hi ha antecedents i si hi ha cap incidí que calgui actuar, ho farem”.

De fet, ha volgut també recordar l’històric de tot plegat, des del maig del 2022. “Ja vam actuar lavors amb un equip de tècnics per seguir els eventuals moviments que hi poguessin haver a la zona”. La situació es va mantenir tranquil·la fins al febrer. “No es detecta gairebé res fins al dia que hi ha moviments importants i hi ha un risc no de col·lapse però sí que hi hagués trencament de finestres o rajoles i que la gent sortís espantada”, ha explicat. Per això, “per evitar riscos, desallotgem i ens fem càrrec també dels treballs de consolidació via injecció de resina”.

Això va suposar, recorda Astrié, una despesa de 110.000 euros. “Cal entendre que són diners públics”, remarca el cònsol. Ara, però, el comú entén que no li pertoca tornar a reparar cap dels darrers danys. “No podem anar a arreglar fissures. Cada edifici té un propietari i aquest la seva assegurança; que faci les diligències que ha de fer”, comenta.

Astrié manté que encara no es pot dir directament que hi hagi relació directa entre les obres de construcció d’una promoció immobiliària a l’antic aparcament Giberga i els desperfectes apareguts al bloc. “La pregunta jo també me la faig però és difícil dir amb certesa d’on provenen els moviments”. Admet que “és cert que els més grans s’han detectat quan es treballa quan es treballa al davant”, però apunta que “pot ser un factor desencadenant però no l’única causa”. Per això, es mostra partidari de “deixar fer els tècnics”.  

Comentaris (3)

Trending