La maniobra, qualificada de “vergonyosa” per part del conseller de la minoria Enric Dolsa i que segons l’altra representant de l’oposició comunal, Bàrbara Pàmies, denota que hi havia “manca de planificació”, ha arribat poques hores després d’una reunió entre Josep Àngel Mortés i el cap de Govern, Xavier Espot. El mandatari comunal no ha acabat d’aclarir qui havia sol·licitat el contacte. Tampoc no ha volgut aclarir perquè es va haver d’esperar a la tarda abans de la votació, quan ja se sabia que la tenia perduda, per trobar-se amb el màxim dirigent governamental i líder demòcrata.
L’executiu “s’ha compromès a treballar algun retoc en el plec de bases que obligui l’empresa concessionària a convencionar places públiques. Fins ara era possible però es vol reforçar aquest aspecte” a “demanda dels propis cònsols i dels consellers de la majoria, i a satisfacció nostra”
Menys problemes ha tingut el Govern en deixar clar qui havia demanat què. Segons les fonts governamentals oficials consultades la reunió, a la qual els dos representants de la minoria han lamentat no poder-hi ser, va ser “a demanda dels propis cònsols i dels consellers de la majoria, i a satisfacció nostra”. I durant la trobada la representació de l’executiu “s’ha compromès a treballar algun retoc en el plec de bases que obligui l’empresa concessionària a convencionar places públiques. Fins ara era possible però es vol reforçar aquest aspecte”.
Mortés, com sol ser habitual en ell, ha tirat de posat i valentia agosarada per justificar-ho tot i no dir gran cosa. El que és clar és que amb la interdicció del Govern, d’Espot, té pràcticament guanyada la votació que ara ha situat per divendres de la setmana que ve, 4 d’agost, una data en la qual Dolsa ja ha anunciat que no hi pot ser perquè està lluny del país perquè fa vacances. De fet, el representant de X’Ordino ha acusat Mortés de moure la data per no tenir el seu vot en contra. Dolsa no està d’acord amb la ubicació. El lloc triat.
El cònsol ordinenc, l’únic representant de la majoria que ha badat boca en una sessió de consell d’encara no deu minuts i una compareixença posterior molt més llarga davant els mitjans -aquí amb la número 2 de la corporació, Eva Choy, al costat- s’ha vanagloriat en certa forma que “tothom està d’acord” en què a Ordino hi hagi un centre residencial per a la gent gran. Mortés no ha volgut revelar -el verb és seu- les moltes converses que ha mantingut amb membres del seu equip comunal o altres dirigents polítics com les conselleres generals Sandra Codina (ara subsíndica), Berna Coma o Gemma Riba.
Fins ara, totes elles i la immensa majoria de la majoria, valgui la redundància, comunal, estaven en contra del projecte per les formes emprades per Mortés. La intervenció d’Espot, que haurà salvat d’una trencadissa demòcrata almenys ara per ara, segurament fa canviar l’escenari. La incorporació d’una clàusula com el fet que a l’hora d’assignar les places de la futura residència, sempre prèvia sol·licitud a Afers Socials, tindran un dret preferent les persones nascudes o residents a Ordino és un element per atraure suports a la causa.
Però el cònsol o Espot, o tots dos, han esperat a darrera hora per actuar, quan van veure del tot que les coses anaven maldades i hi podia haver conseqüències. Els representants de la minoria han lamentat les presses de Mortés. I Mortés, ja en resposta a preguntes dels periodistes, ha ironitzat tot dient que “necessitat sí que n’hi ha, de pressa cap ni una. Fa dos anys que estem treballant en el projecte”. Ha obviat explicar que ja l’any passat va haver de posposar les seves intencions perquè no tenia suficients suports.
CANVIS I EXPLICACIONS DEL CÒNSOL
Mortés s’ha tancat en banda, que és el que li convenia, en assegurar que no hi ha res a darrera hora, que els contactes amb Afers Socials hi són des de fa temps i que el que es vol és millorar el plec de bases. Només es retocaran dos punts. Els ja citats: convencionar a favor de l’Estat places de 24 hores i del centre de dia i preferència per als ordinencs. Per al cònsol no cal reforçar el punt de l’assumpció de responsabilitats de la concessionària en cas d’abandonar el projecte, com demanava Bàrbara Pàmies, perquè en el text del plec de bases ja queda ben clar.
El mandatari comunal, que tenia bona part del seu equip en contra de les maneres de fer en el projecte, ha tret pit que no hi ha cap pressa i que no ha mostrat tanta insistència
El cònsol ordinenc ha volgut fer veure o com a mínim deixar clar que la intervenció del Govern no és d’última hora sinó que ve de lluny, perquè és Afers Socials qui “té la competència de la gestió dels centres sociosanitaris” i és el que imposa els requisits i exerceix el control. De fet, un representant del ministeri competent passarà a formar part de la mesa de contractació que avaluarà les eventuals propostes que arribin. Fins ara, en el plec de bases actualment sobre la taula, es deia que el representant ministerial podria formar part… o no. Ara serà que sí. Explicacions de Mortés del tipus “s’ha consultat quan s’havia de consultar” o “a mi també em semblen rares algunes de les coses que diu i fa el senyor Dolsa” en relació amb el fet que el conseller de la minoria ha afirmat que tanta insistència del cònsol en tirar endavant la residència “sona a rar” han estat a l’ordre del dia.
Josep Àngel Mortés ha refutat la insistència que se li retreia. Ha assegurat que del projecte de la Cortina no en sap res perquè no formava part ni tan sols de la corporació i ha explicat que hi havia interès d’operadors per instal·lar-se a l’antic hotel Casamanya quan es buscava una funcionalitat per aquest edifici. I si el comú posa a disposició d’un concessionari el terreny que té al costat de l’escola i del centre de tecnificació és perquè necessita fer-hi allí un aparcament i perquè creu que és “el millor espai possible” per ubicar un centre sociosanitari.
Ha respost amb evasives quan se li ha demanat si no pertocaria al Govern en terrenys seus, que en té en abundància a Ordino, que fes un equipament com el que proposa Mortés, i ha insistit el cònsol que és millor l’espai que proposa el comú que qualsevol d’aquells que pugui disposar l’Estat a la parròquia. “La realitat és la que és” i “les administracions estem per promoure aquestes necessitats”. La de l’atenció a la gent gran, s’entén, és clar. No pas altres necessitats que puguin malsonar en la nebulosa. Mortés salvarà la residència gràcies a Espot. I tocarà pirandó. Els que hagin de concórrer a les eleccions del desembre ja respondran. O potser no. “Tothom està d’acord en la necessitat d’aquest equipament. Majoria i minoria. Una altra cosa és la política i la demagògia”, ha sentenciat Mortés. Que així sia.