La Massana treballa en un pla per agilitzar el trànsit pel centre del poble

Entre les mesures contemplades i que ara s’han d’estudiar i validar a la Taula de Mobilitat, inclouen la supressió de passos de vianants, la reformulació de la zona del telebacina o un esglaonament de l’entrada a les escoles

L'objectiu és millorar la fluïdesa de circulació pel centre de la Massana.
L'objectiu és millorar la fluïdesa de circulació pel centre de la Massana. ARXIU

El comú de la Massana està treballant en un pla de mobilitat interna per intentar reduir els problemes de trànsit que es generen en determinades franges horàries al centre de la població. Conscients que, per ara, la desviació queda lluny -i amb els dubtes que genera el projecte per l’afectació que podria acabar tenint en el comerç-, busquen fórmules per millorar la situació. Les propostes inclouen la supressió d’alguns passos de vianants o un esglaonament de l’entrada a les escoles, entre altres idees.

La voluntat, explica la cònsol major de la parròquia, Olga Molné, és dissenyar un pla amb “petites mesures que sumaran i ajudaran” a reduir les dificultats de circulació que presenta el pas pel centre de la Massana. Una iniciativa que, a més, es fa encara més necessària després de confirmar-se que el vial extern queda, per ara, congelat, en el marc del programa Horitzó 2023, la reformulació del pla de ruta del Govern tripartit forçada per la crisi del coronavirus.

Es busca millorar la situació actual a l’espera de si, en un futur, es pot impulsar una desviació que la mateixa cònsol major admet que genera por entre els comerciants del poble

De fet, la mandatària comunal no amaga que el projecte viari genera importants dubtes sobre la seva idoneïtat per a la Massana, fins i tot en cas que realment es plantegés tirar endavant. “S’hauria de fer un estudi concret de com afectarà i hi ha punts contraposats. Molta gent sap que es permetrà menys transit però a nivell ecològic no deixa de ser una altra carretera”, apunta Molné, que no amaga també la por pels efectes que podria tenir sobre el teixit comercial de la població. El cas d’Encamp està ben present.

Amb la desaparició del vial massanenc de la llista de prioritats del Govern, però, aquest debat no té sentit. Sí que el té, però, la recerca de solucions als problemes que, en determinats moments, presenta el pas pel centre del poble. I aquí és on entra el pla de mobilitat interna que es treballa al comú.

Aquest document s’està acabant d’ultimar. Posteriorment, es portaria davant la taula de mobilitat per discutir-ho i veure quines idees es poden tirar endavant, en funció de l’efectivitat que puguin tenir. Entre les propostes que recollirà hi ha, per exemple, la supressió de determinats passos de vianants per, d’aquesta forma, evitar que “hi hagi tantes parades”. També es vol evitar un excés d’aglomeracions d’infants a l’entrada i la sortida de les escoles. Es vol esglaonar, fet que, a més, suposaria una mesura de cautela sanitària.

Una altra proposa faria referència a la zona del telecabina. Es vol estudiar si es pot reformular la circulació al voltant de l’edifici. Totes aquestes idees, avança Molné, “s’han presentat i s’han d’estudiar; a partir d’aquí, ens han de dir què funcionaria i què no per poder-hi treballar en aquest sentit”.  

Comentaris (9)

Trending