La Massana retalla la inversió un 25% a l’espera de l’evolució de la crisi del coronavirus

El comú aprova un pressupost per sota dels 14 milions d’euros que serà “evolutiu” amb la intenció d’activar projectes aturats si s’acaba ingressant més diners dels previstos

Un instant de la sessió de comú celebrada a la Massana.
Un instant de la sessió de comú celebrada a la Massana. EDUARD COMELLAS / COMU DE LA MASSANA

El comú de la Massana ha aprovat un pressupost per al 2021 marcat per la “prudència”, en paraules de la cònsol major, Olga Molné. Així, els comptes preveuen una reducció del 4,18% en comparació al del 2020 a l’espera de com evolucioni la crisi del coronavirus. El capítol amb la principal retallada és el d’inversions, amb una davallada del 25%. Es queda amb 2,3 milions d’euros, tot i que la voluntat és impulsar projectes no previstos si l’evolució sanitària i econòmica és favorable. “Serà evolutiu”, ha apuntat Molné.

El pressupost massanenc per a l’exercici vinent puja a 13,9 milions d’euros. El comú preveu una reducció d’ingressos principalment causada per la caiguda de les transferències del Govern -superior al 10%- i en la recaptació de determinats impostos i taxes vinculat a una activitat econòmica molt afectada per la pandèmia. Per això, Molné ha explicat que “hem estat molt prudents” tot avançant que si al final a les arques comunals entren més diners, “farem adaptacions al llarg de l’any”. Si la recaptació és superior a la prevista, hi ha projectes preparats que, llavors, s’activarien.

Les principals inversions previstes són la millora de la carretera secundària de Sispony, reformes a l’abocador de Beixalís o l’embelliment de l'entrada del parc del Comapedrosa

De moment, però, ha tocat passar la tisora. Especialment en el capítol d’inversions, amb un 25% de disminució. Entre els projectes inclosos en els 2,3 milions d’euros previstos, destaca l’eixamplament de la carretera secundària de Sispony, amb una partida de 630.000 euros o altres millores a la xarxa viària parroquial, com ara el pont d’Escàs. També hi ha previstes partides per a millores a l’abocador de Beixalís, l’embelliment de l’entrada del parc del Comapedrosa o reformes a diferents berenadors de la parròquia per “potenciar les visites a les nostres muntanyes”.

Aquestes són les contemplades al pressupost. N’hi ha d’altres que, però, també estan preparades per executar-se si la situació econòmica permet al comú ingressar més diners dels previstos. “La idea és fer el 50% de la carretera secundària de Sispony, però, si es pot, es faria tot”, ha avançat el conseller de Finances, Jordi Areny.

Pel que fa a altres aspectes dels comptes, es redueix un 2,77% la partida de personal gràcies a l’externalització de l’escola de música. En canvi, creixerà la despesa en béns i serveis per l’augment del cost de manteniment d’algunes inversions recents i de la recollida de residus, així com pel canvi dels servidors informàtics comunals.

Sobre la reducció dels ingressos, transferències de Govern a banda, la corporació preveu que els efectes negatius de la crisi provocada pel coronavirus es deixin sentir en la recaptació per impostos com el de radicació comercial (-7%) o el de rendiments arrendataris (-13%). En part es creu que es podrà compensar amb un millor comportament de les taxes de la construcció, vistes les sol·licituds de nous projectes que s’han presentat davant el comú (+22%) així com una major activitat a l’abocador de Beixalís.

Etiquetes

Comentaris

Trending