La Massana impulsa la millora de la carretera a la zona de Terra Mora

Una de les actuacions que es faran és l’enquitranament de la via, fet que comportarà un tall de trànsit entre les vuit del matí i les quatre de la tarda, amb pas alternatiu serà pels Plans

Els treballs previs a l'enquitranament es van fer dimecres.
Els treballs previs a l'enquitranament es van fer dimecres. COMU DE LA MASSANA

El comú de la Massana està duent a terme la primera fase del pla d’amabilització i pacificació de la carretera secundària 321, coneguda com a zona de Terra Mora. Es tracta d’un projecte integral amb la intenció de millorar en seguretat vial -construint voreres als dos costats, de tres metres i un metre i mig respectivament, a més de limitar la velocitat a 30 quilòmetres per hora- però també de fomentar la convivència i aplicar mesures sostenibles.

Una de les actuacions a realitzar és l’enquitranament de la via. Per això, caldrà tallar-la entre les vuit del matí i les quatre de la tarda. El pas alternatiu serà a través de la carretera dels Plans.

Dimecres ja s’hi van fer treballs de fresat del tram on s’està fent la intervenció. En aquest cas, no va caldre un tancament total, cosa que, segons s’ha indicat des del comú, s’intenta evitar sempre que és possible.

L’obra s’ha concebut per millorar la qualitat de l’aire i reduir l’emissió de gasos. La principal novetat és la introducció d’un sistema de drenatge urbà o jardí de pluja, pioner al país, que a més d’embellir la zona també contribueix a reduir les substàncies contaminants del vial, ja que filtra les aigües de forma natural mitjançant les arrels de les plantes i arbres. A més, es tracta de parterres que fomenten la biodiversitat. També s’han aplicat criteris de sostenibilitat en l’enllumenat, amb un sistema eficient, amb certificat “dark light” que no contamina a nivell lumínic.

Per altra banda, el projecte també introdueix zones de convivència pensades perquè el vianant pugui gaudir de la passejada i de l’entorn urbà. La segona fase del projecte es portarà a terme durant el 2022.

Comentaris

Trending