La Massana bonificarà en un 70% l’impost de propietat dels pisos destinats a primera residència

La mesura busca posar més habitatges al mercat i penalitzar els buits o les segones residències que hauran de pagar 2,80 euros el metre quadrat quan fins ara només n’abonaven 0,68

Els membres del comú de la Massana a l'inici de la sessió de consell.
Els membres del comú de la Massana a l'inici de la sessió de consell. M. P.

El comú de la Massana ha aprovat aquest dimarts una “primera mesura” per incentivar la posada al mercat de pisos que puguin estar buits i que es destinin a primera residència. En aquest sentit, l’impost de propietat, que fins ara era de 0,68 euros el metre quadrat, passa a costar 2,80, però s’aplicarà una bonificació del 70% en cas que el pis es destini a primera residència, ja sigui de propietat o de lloguer.

La majoria comunal de CC+DA ha defensat que la mesura és un “primer pas” per mirar de posar el seu granet de sorra en la problemàtica del lloguer, després d’haver venut els edificis de Ribasol al Govern perquè hi pugui fer pisos a preus assequibles.

En aquest sentit, el conseller de Finances, Agustí Garcia, ha posat un exemple clar: un pis de 100 metres quadrats fins ara pagava 68 euros anuals d’impost de propietat. Amb el canvi, si els pis està buit o és una segona residència tributarà 280 euros a l’any, però per contra, si es tracta d’una primera residència, l’import es redueix fins al 84 euros anuals. En el cas de les activitats agrícoles i ramaderes, la bonificació de l’impost serà del 100%.

Des del comú ha defensat que la mesura també ha de servir per poder “actualitzar les dades del cens”, ja que tot i que no es té clar quina xifra de pisos buits hi pot haver a la parròquia, sí que s’ha pogut constatar que “hi ha molta gent que no està censada i està ocupant un pis. Pensem que aquesta serà una manera d’incentivar que regularitzin la seva situació a la parròquia”, ha exposat la cònsol major, Eva Sansa.

Els canvis en l’impost han comptat amb el suport dels dos consellers de la minoria, Guillem Forné i Laura Bragança, si bé han demanat si es faria distinció, en el cas dels lloguers, entre aquells propietaris que apliquen preus assequibles i els que no. Des de la majoria s’ha esclarit que la bonificació s’aplicarà igual per a tothom, sempre que el pis es destini a primera residència. Amb tot, la cònsol no ha descartat que més endavant es puguin fer mesures destinades concretament als pisos de preus assequibles. Unes mesures que volen “consensuar amb la minoria” i que estan pendents també, d’una reunió amb l’Institut de l’Habitatge per poder aclarir l’índex que defineixi què és el preus assequible. De la mateixa manera, es volen mirar de comptabilitzar i identificar tots els pisos buits de la parròquia.

D’altra banda, l’impost de radicació d’activitats comercials, empresarials i professionals s’incrementa un 4,5%, excepte per la gestió d’habitatges d’ús turístic, que s’ha establert en 14 euros el metre quadrat, i en el cas de l’explotació d’habitatges d’ús turístic es fixa en 6 euros el metre quadrat.

PREUS PÚBLICS

Pel que fa a l’ordinació de preus públics per al 2024, el conseller de Finances ha explicat que tant les taxes com els preus públics pujaran un 4,5%, una dècima menys que l’IPC amb què s’ha tancat el 2023 perquè quan es va tancar l’ordinació encara no era clara la xifra final. Amb tot, queden fora de l’increment l’Escola de Música i l’Esplai, que de moment mantenen els preus de l’any passat.

Comentaris (20)

Trending