Marsol i Gili enterren la polèmica per l’ordinació d’accés rodat

Escaldes modificarà la seva normativa, aclarint que s’aplica només al “territori d’administració única” i tots dos comuns aprovaran textos per garantir que no hi ha accés rodat a les zones de gestió conjunta

Conxita Marsol i Rosa Gili en un acte amb els seus números 2, David Astrié i Joaquim Dolsa, respectivament.
Conxita Marsol i Rosa Gili en un acte amb els seus números 2, David Astrié i Joaquim Dolsa, respectivament. G. P.

Polèmica tancada. Els comuns d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany han arribat a un acord per posar fi al risc que l’ordinació d’accés rodat al Madriu aprovada per la segona corporació acabés davant la Justícia. El pacte inclou una modificació en aquesta normativa i la creació de dues, una a cada parròquia, per garantir que a la zona d’administració conjunta tampoc es permet entrar amb vehicles. Tots aquests canvis es faran a inicis de la setmana vinent. Ja després de l’estiu, es preveu un treball per acabar d’oficialitzar els límits.

Les dues cònsols majors, Rosa Gili per Escaldes i Conxita Marsol, per Andorra la Vella, han presentat l’acord aquest migdia. Tot arrenca a inicis de juny, quan la corporació liderada per Gili va aprovar una ordinació reguladora de l’accés al seu territori dins la vall. El problema, es va apuntar des de la capital, és que part d’aquesta zona és d’administració conjunta. I, per tant, podria existir dubtes. Per això, es va fer un requeriment, tot indicant que s’estudiava impugnar per “excessiva” la normativa.

Una imatge del camí de la Muntanya, a la vall del Madriu.

Relacionat

Andorra la Vella estudia impugnar per ‘excessiva’ la darrera ordinació d’Escaldes sobre el Madriu

Ara, tot s’ha reconduït. Les converses entre totes dues mandatàries han permès assolir aquest acord. Per un costat, Escaldes modificarà l’ordinació actual. En diferents punts, afegirà que s’aplica bàsicament al “territori d’administració única”. També s’afegiran els vehicles de la capital, previ acord amb l’altra corporació, en cas de necessitat podran passar per aquests indrets. Paral·lelament, tots dos comuns aprovaran les respectives ordinacions que també prohibiran l’accés rodat a les zones “d’administració conjunta”.

Marsol - Gili plans divisió parròquies

La previsió és que totes tres ordinacions s’aprovin en consells de comú respectius que han de tenir lloc a inicis de la setmana vinent. De fet, el d’Escaldes ja està convocat. La solució ha satisfet plenament totes dues parts. “Amb això, Andorra la Vella considera que es compleix el conveni i que no hi ha cap problema, que tot seguirà funcionament com aquests 34 anys”, ha destacat Marsol, tot posant en relleu que “queda clarificat que el territori és indivís, però que hi ha una part d’administració única d’Escaldes, una altra nostra i una altra conjunta”.

Per la seva banda, Gili ha explicat que “vam veure la seva preocupació i vam percebre que el text podia permetre males interpretacions”. Per això, “quan ens comenten, vam pensar que no hi ha cap problema a fer modificacions”. La cònsol escaldenca entén que amb la normativa es garanteix “un dels punts importants de la declaració de la Unesco, l’accés rodat, perquè tot venia lligat a la protecció del camí, de la pedra seca i de les construccions”.

Gili, entrant a ballar a la plaça Santa Anna.

Relacionat

Gili, disposada a fer canvis en l’ordinació d’accés per evitar “malentesos” amb Andorra la Vella

Tot i que ha deixat clar que el que sí que segueix obert és la divergència per l’ordinació del Madriu, la mandatària ha volgut defensar que és factible, també, trobar un punt d’entesa. Això sí, parlant directament. “És una altra qüestió. Hi han d’haver converses perquè crec que algunes formes es van sortir de mare i hi ha coses que s’han de parlar. Parlant, la gent s’entén i quan ens veiem cara a cara i no fent declaracions a través dels mitjans, no es creen males interpretacions o tensió”, ha comentat.

A la vegada, també s’ha acordat un altre punt. Després de l’estiu, tots dos comuns crearan una comissió que han d’acabar d’oficialitzar els límits no urbans entre les parròquies. Tant Gili com Marsol s’han mostrat convençudes que ha de ser una feina ràpida, ja que la base serà la divisió que ja ve de l’any 1988, quan es va fer un primer pacte sobre la gestió d’aquest territori. “Els documents intercanviats ja ens permet veure que no hi ha dubtes. Ara falta el treball tècnic, però entenc que tot just hi haurà serrellets que no haurien de causar cap mena de problema, ha indicat l’escaldenca.  Per la seva banda, la cònsol de la capital ha apuntat que “després de 34 anys difícilment direm que volem anar fins al límit d’Encamp o Escaldes, que vol anar més a baix. Si anem a dividir, jo crec que ningú entendria que es fes de forma diferent. Són 34 anys, no 15 dies”.

Comentaris (5)

Trending