Maià serà l’abocador substitut de Beixalís, però cal crear centres per guardar runa durant l’hivern

El comú d’Encamp rebaixa les tarifes de la instal·lació i es compromet a tenir-la més temps en funcionament, però en els pròxims mesos s’haurà de trobar un o diversos llocs per emmagatzemar els residus els mesos de tancament

Un moment de la sessió de comú on s'han aprovat els nous preus del Maià.
Un moment de la sessió de comú on s'han aprovat els nous preus del Maià. G. P.

El del Maià es convertirà en l’abocador principal de runa i materials provinents de la construcció un cop es clausuri el de Beixalís. És, en certa forma, la solució que han trobat comuns, Govern i Associació de Contractistes (Acoda) al problema que posava en seriós risc el sector. De moment, Encamp ja ha rebaixat les tarifes que es cobra i, ara, un dels punts que falta aclarir és la creació d’uns “centres de transició” on el material es pugui deixar en estoc durant els mesos d’hivern, quan la instal·lació està tancada.

La sessió de comú ha servit, entre altres coses, per validar el canvi de tarifes de l’abocador, situat al port d’Envalira. Així, fins ara en funció de la quantitat, el preu es fixava entre 4,2 i 7,5 euros. A partir d’ara, Encamp cobrarà únicament la tarifa més baixa, independent de la quantitat de material que es porti. “És el compromís que vam adquirir”, ha explicat la cònsol major, Laura Mas, que ha destacat que “és un cost molt a la baixa per afavorir les obres”.

A banda, el comú també s’ha compromès a ampliar el temps de funcionament de la instal·lació, que durant l’hivern, per òbvies condicions climatològiques ha de romandre tancada. Ara, s’intentarà obrir abans i que a la tardor estigui més temps en marxa. D’aquesta forma, durant gran part de l’any no hi haurà problemes per portar runa, més quan encara disposa de molta capacitat.

El problema a afrontar ara, també entre comuns, Govern i Acoda, és què fer durant els mesos de tancament. “Es va acordar que es miraria de crear uns centres de transició durant aquest temps”, ha comentat Mas. Allà, “s’emmagatzemaria la runa fins que es pugui traslladar quan s’obri”. Al llarg de l’estiu i la tardor, caldrà buscar on es poden ubicar per, d’aquesta forma, esvair definitivament el risc d’haver d’aturar obres que pesava sobre el sector.

VISTIPLAU AL VIAL PEL CRAMEA

Ben a prop del Maià s’ubicarà el futur centre d’alt rendiment (Cramea). El comú ha aprovat per unanimitat adjudicar el vial d’accés per prop d’1,5 milions d’euros. 300.000 euros més que el previst inicialment. Des del PS, el conseller David Rios ha volgut demanar que es treballi pressupostàriament perquè aquest cost extra no es converteixi en deute.

Representació de com quedarà el futur Icònic.

Relacionat

El vial per accedir a CRAMEA suposarà una inversió de gairebé 1,5 milions al comú d’Encamp

Per la seva banda, Mas ha destacat que “tenim el compromís en l’aposta conjunta amb Govern per ser destí d’estades en alçada”. Per tant, és la forma per a Encamp de “consolidar-nos com a lloc per a esdeveniments esportius i entrenaments”.

Comentaris

Trending