La inversió dels comuns es recupera després de l’esclat de la pandèmia

El 2021 la despesa liquidada en aquest àmbit per les corporacions parroquials va arribar a 32,544 milions d’euros, el que suposa un increment de gairebé el 28% en comparació a un 2020 marcat pel confinament i la crisi provocada per la Covid-19

Els cònsols d'Andorra la Vella visitant les obres de l'avinguda d'Enclar ara fa uns dies.
Els cònsols d'Andorra la Vella visitant les obres de l'avinguda d'Enclar ara fa uns dies.

Al llarg del 2020, amb l’esclat de la pandèmia, la inversió impulsada des dels set comuns va frenar-se de forma important. El confinament però també la necessitat de ser prudents davant la crisi econòmica que queia a sobre ho van forçar. L’any passat, la situació es va normalitzar. Els diners destinats per les corporacions parroquials a aquestes partides es van incrementar de forma important. Gairebé un 28% més. El salt més fort s’ha viscut a Andorra la Vella, mentre que, en canvi, Canillo i Ordino van frenar.

Altaveu ha fet els càlculs seguint les dades dels mateixos comuns, plasmades en els respectius tancaments de comptes aprovats al llarg dels últims mesos. En total, les set corporacions van liquidar fins a 32,544 milions d’euros en inversions reals. La dada suposa un increment en comparació als 25,5 del 2020. En percentatge, un 27,5%.

Llavors, cal recordar, l’esclat de la pandèmia va condicional de forma important l’activitat dels ens parroquials. Primer, durant gairebé tres mesos es va decretar el confinament i això va afectar la construcció. Després, i preveient l’impacte econòmic que la crisi provocada pel coronavirus podria tenir a les arques públiques, es va optar per la prudència.

El 2021 també va continuar marcat per la crisi sanitària, especialment el tram inicial. A poc a poc, es va recuperar una certa normalitat que va animar els comuns a fer més inversió. L’exemple més paradigmàtic és el d’Andorra la Vella, que va saltar de només 3,957 milions en despeses de capital el 2020 a més de 10. Un 157% més. Un increment que s’explica per l’impuls de projectes com la reforma de la Rotonda, la reconstrucció dels Serradells o les obres a l’avinguda d’Enclar.

WhatsApp Image 2022 06 10 at 7.26.54 PM

També va créixer la inversió a Escaldes. Va saltar d’1,55 milions a 3,86, tot i que, cal recordar, es va acabar executant molt per sota de la que s’havia pressupostat. Malgrat això, hi ha un increment del 150%.

Per a la seva banda, Sant Julià va saltar d’1,64 a 2,07 (+28%) i Encamp, de 7,4 a 9,15 (+23%). A la Massana l’augment d’inversió va ser més modest, però encara en positiu: dels 2,7 milions liquidats el 2020 es va passar a 3,21, el que representa un 19% més.

Les dues úniques excepcions són Canillo i Ordino. El primer comú en ordre protocol·lari va destinar a inversió tot just 1,5 milions, xifra que representa una davallada del 69% en comparació a la del 2020. Per la seva banda, al segon la dada va quedar en 2,58, en comparació als 3,49 d’un any abans (-26%).

Comentaris (3)

Trending