Govern vol que la cessió del Casamanya sigui pel “màxim de temps possible”

Executiu, comú i quart creen una comissió de seguiment que haurà d’ultimar el conveni pel préstec de l’edifici, on s’estima que la inversió necessària no baixarà dels 4 o 5 milions

Foto de grup dels assistents a l'acte de signatura, amb l'hotel al fons.
Foto de grup dels assistents a l'acte de signatura, amb l'hotel al fons. G. P.

La rehabilitació de l’hotel Casamanya és “irreversible”. Així ho ha assegurat el cap de Govern, Xavier Espot, durant l’acte de signatura de l’acord d’intencions que ha de permetre que l’històric edifici es converteixi en la seu del ministre de Medi Ambient. Aquesta és la ferma voluntat de l’executiu, del comú i del quart que, ara, negociaran el conveni per a una cessió que el mandatari vol “com més llarga millor”, tot i sense especificar els anys. S’espera que els primers passos del projecte ja puguin tenir partida en el pressupost pel 2023.

L’acord ha estat signat per Espot, el cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, i la llevadora del quart, Mònica Coste. El document és un punt de partida, que no concreta els detalls de la cessió, però que sí que “blinda”, en paraules del cap de Govern, dos punts claus: el fet de no deixar que l’immoble, un clar exemple de l’arquitectura del granit, es continuï degradant i que serà ocupat per dependències públiques. Inicialment, el ministeri i el departament de la corporació, tot i que no es tanca del tot la porta a un altre ús, sempre en el marc de “la tradició agrícola i ramadera” de la parròquia o “la sostenibilitat”.

Una imatge de l'antic Hotel Casamanya.

Relacionat

Comú, Govern i quart embasten l’acord per la cessió del Casamanya

Ara, es crearà una comissió de seguiment, amb dos representants de cada administració. Serà la que hagi d’embastar el conveni de cessió de l’antic hotel, amb punts encara a definir. Entre ells, la llargada de l’acord. Espot ha deixat clar que, donada la gran inversió (no baixarà del 4 o cinc milions) que caldrà efectuar -proporcional amb el comú en funció dels espais que finalment s’ocupin dins l’edifici- es vol que sigui un temps important. “El màxim que permeti la llei”, ha apuntat, tot i que ha assegurat que, ara mateix, no sap encara quin seria el termini. “Si no pot ser indefinida, que sigui pel màxim possible”, ha afirmat.

Un cop signat l’acord d’intencions, en la seva intervenció Espot ha volgut destacar el valor de l’edifici. “Va ser projectat als anys 50 del segle passat per l’arquitecte escaldenc Xavier Pla i és un símbol d’un estil molt andorrà”, ha recordat. I, per això, ha remarcat que, després de vint anys sense ús, “no podíem deixar que es continués degradant”. A més, ha defensat que, ara, se li donarà “un destí apropiat”. A banda de les dependències governamentals i comunals, es reservarà un despatx, una sala d’arxiu i una de reunions per al quart. “Una justa contraprestació és que tinguin uns espais dignes”, ha apuntat el mandatari.

L'hotel Casamanya.

Relacionat

El quart aposta pel ministeri de Medi Ambient i Agricultura per donar “ús públic” al Casamanya

“No hi ha marxa enrere. És irreversible”, ha assegurat, tot deixant clara la voluntat de tirar endavant la rehabilitació de l’espai que, ha advertit, no serà barata. Menys encara amb els actuals costos de la construcció. Tot i això, es té clar que al llarg dels pròxims mesos es vol tancar el conveni de cessió amb la vista posada en poder incorporar ja al pressupost del 2023 partides per tirar endavant, com a mínim, el projecte de reforma i, si hi ha temps, fins i tot ja obres.

En una línia similar s’ha expressat el cònsol ordinenc. “És un no retorn”, ha afirmat. Al mateix temps, ha expressat la convicció que no hi haurà problemes per tancar un conveni de cessió. “És un tema de país i ens hem d’alinear totes les administracions”, ha remarcat. Per la seva banda, la llevadora, Mònica Coste, ha valorat que “aconseguim salvar l’edifici i donar-li un ús públic apropiat que el consell del quart va aprovar per una àmplia majoria”.

Comentaris (4)

Trending