Gili assegura que s’ha avisat en nombroses ocasions de la situació urbanística d’Escaldes al Govern

La corporació està a l’espera, com la resta de comuns, de tenir reunions en aquest àmbit i la cònsol afirma que ha de ser l’Executiu qui prengui mesures al respecte per frenar-ho

Torres al Clot d'Emprivat.
Torres al Clot d'Emprivat. Toni Solanelles

Escaldes-Engordany, com gairebé totes les parròquies del país, es troba en una situació límit pel que fa al creixement urbanístic. De fet, la cònsol major, Rosa Gili, assegura que fa temps que es va avisant al Govern i ja s’ha traslladat, en nombroses ocasions, la preocupació pel ritme constructiu. Així mateix, ha afirmat que ha de ser l’Executiu qui prengui mesures i decisions concretes al respecte i que està en les seves mans revertir la situació.

En reunions relativament informals que ha mantingut la cònsol amb el Govern afirma que “he anat alertant que penso que hi ha coses que se’ns estan anant una mica de les mans”. Escaldes, actualment, té una elevada quantitat d’obres en marxa, entre elles les torres, tot i que no són, ni molt menys, les úniques. En aquest sentit, Gili ha assegurat que la situació els hi preocupa, “sobretot per les afectacions que hi pot haver a tots els nivells”. A partir del setembre es preveu que es facin reunions entre l’Executiu i els comuns per tal de revisar aquesta situació, que es repeteix a gairebé totes les parròquies del país.

La situació d’Escaldes, concretament, Gili assegura que és desmesurada en alguns aspectes. “Es construeix de manera allunyada a les necessitats reals que hi ha”, ha afirmat la cònsol, fent referència a pisos de luxe que queden fora de les possibilitats de la classe treballadora, que no hi pot accedir. “Però fins i tot pisos més normals no s’arriba perquè el cos és elevat, i nosaltres hem anat alertant d’això”, ha insistit Gili.

Un altre punt que arriba a preocupar a la corporació escaldenca és el límit que puguin tenir els recursos si es continua construint al ritme que s’està fent actualment. Ja s’ha posat més d’una vegada en dubte la capacitat hídrica de la parròquia, “això ho porta Capesa, ells afirmen que hi ha aigua i jo no tinc cap element per dir que no és veritat”, ha explicat Gili. També es posa en dubte, i no sols a nivell d’Escaldes, sinó general, si FEDA té suficient capacitat per abastir totes les noves construccions que surten cada dia al país. “Les clavegueres és un altre punt que a mi em genera molts dubtes, ja ens hi hem trobat moltes vegades amb construccions que estaven allunyades de la zona urbana que no estaven pensades”, ha explicat Gili.

Amb tot això a sobre de la taula, la cònsol recorda que el Pla d’Urbanisme es va revisar al 2018 i, per tant, no es pot tornar a fer fins al 2024. Malgrat això, Gili ha assegurat que “Escaldes ja hem fet moltes coses en aquest sentit, ja pensant en el paisatge i amb els recursos vam fer retocs, a les zones residencials ja s’ha reduït la densitat que hi pot haver, i crec que vam ser els primers a fer-ho”. Per tant, ara estan disposats a fer retocs, però afirma que “el que podem fer és molt minso, perquè no tenim potestat de fer més”.

Precisament per aquest motiu, Gili ha indicat que “la qüestió està realment en mans del Govern i del Consell General”. S’ha mostrat, de fet, força crítica en les decisions que s’han pres els darrers anys, i que ha assegurat que han portat al cert descontrol que existeix actualment a nivell urbanístic. “Crec que, de manera equivocada, es va pensar que incitant a més construcció se solucionaria el problema de l’habitatge, i crec que es van equivocar totalment”, ha explicat Gili, fent referència a la petició de rebaixar la cessió obligatòria. “Penso que el Govern ara està parlant d’això i estan sent una mica contradictoris, perquè no fa gaire van incitar cap al revés”, ha continuat incidint la cònsol, que també ha remarcat que cal “revisar la inversió estrangera, que fa dies que s’està focalitzant en el immobiliari, i tampoc s’ha actuat massa”. Amb tot, s’està a l’espera de poder tenir les reunions i de les decisions posteriors que es puguin prendre.

 

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending