FEDA farà un estudi de l’aigua termal d’Escaldes per optimitzar la seva utilització

S’emmarca dintre d’un nou acord entre les dues entitats, i l’objectiu és poder fer-ne ús d’aquest recurs com una font d’energia natural i no fòssil

La font del Roc del Metge, una de les zones d'Escaldes amb aigua termal
La font del Roc del Metge, una de les zones d'Escaldes amb aigua termal

El consell de comú d’Escaldes-Engordany ha aprovat en consell de comú un nou acord amb FEDA pel que fa a la xarxa de fred i calor que s’està instal·lant a la parròquia, a més d’una addenda al conveni ja existent. D’una banda, es facilitaran més espais a la parapública perquè pugui portar endavant la instal·lació de la seva xarxa. De l’altra, des de l’ens es farà un estudi de l’aigua termal, un recurs que únicament es compta a la parròquia i que es pensa que es podria fer servir com a font d’energia renovable i no fòssil.

“És una energia neta, natural, i la idea és que FEDA tiri endavant un estudi per optimitzar una xarxa de calor amb l’aigua termal”, ha explicat la cònsol major, Rosa Gili. D’aquesta manera, s’observaran els diversos usos que se li pot donar a aquest bé que, segons ha indicat Gili, “n’aprofitem molt poc, i podríem anar molt més enllà”. Aquest acord, de moment, no té més compromisos que portar endavant aquest estudi. Amb els resultats, ja s’hauran de prendre altres decisions més endavant.

En aquest sentit, la cònsol ha explicat que la documentació que es té de la xarxa d’aigües termals és mínima, i que tot el que es troba data, com a mínim, dels anys 90. Per tant, calia una actualització d’aquest recurs, “és una font d’energia que és nostra, que ens fa autònoms”. Per tant, s’han unit els interessos del comú amb els que té FEDA, “que compta amb l’enginyeria i la predisposició, però no ens hem compromès per res més”. Així, aquest acord únicament parla d’estudi, “perquè igual veiem que no dóna per més, o que és insuficient per les expectatives que podem tenir”.

Actualment, l’estudi ja s’ha iniciat. Gili ha explicat que s’han començat a mirar els diferents espais i a demanar documentació. De fet, els enginyers de FEDA ja han fet arribar al comú algun retorn de certes instal·lacions, com són les piscines. Allà s’hi localitza un convertidor que utilitza l’energia d’aquesta aigua termal, “ens diuen que s’està aprofitant molt poc, que es rep a 70 graus i es deixa anar a 68, i es té la possibilitat de treure-li més rendiment”. També la cònsol ha volgut remarcar que, quan es comença a parlar amb FEDA d’aquest projecte, el context mundial era molt diferent a l’actual, però que ara encara resulta més necessari “ser sobirans amb la nostra energia”.

Pel que fa a les possibles sortides o resultats que pugui tenir aquest estudi, la cònsol ha indicat que una de les coses que es baralla és ampliar la xarxa d’aigües termals que reben uns pocs veïns d’Escaldes, concretament dels carrers més alts. En aquest sentit, des de la minoria, Miquel Aleix ha apuntat que la urgència se situaria, més aviat, en destinar aquest recurs com a un atractiu turístic, per dinamitzar la zona. “S’ha de mirar bé quin potencial de recurs es té i si hi ha un bon aprofitament possible”, ha indicat Aleix, “perquè la xarxa de calor potser no és la millor opció”.

D’altra banda, aquest mateix acord també inclou la cessió a FEDA de més espais per donar suport en moments de molt de fred, “sembla normal ajudar”. En aquest mateix sentit ha girat l’addenda al conveni que ja venia del 2008, i que amplia l’espai que ja tenia la parapública per la xarxa de calor, “ens han demanat més espai al costat del riu, i es faran càrrec del manteniment”. La cònsol ha procedit a relatar totes les virtuts que suposa tenir aquesta xarxa a la parròquia, com que “s’aconsegueixi treure les calderes de gasoil, i s’alimentaran les escoles bressol, el Prat Gran i el Prat del Roure”. També l’edifici comunal busca unir-se a aquesta xarxa, “però no és una cosa immediata”.

35.000 euros per al Tour Auto

A la sessió de comú també s’ha aprovat un suplement de crèdit, en aquesta ocasió, per finançar el Tou Auto que arribarà a finals de mes a Andorra. El ral·li de cotxes clàssics celebrarà el sopar de gala a Escaldes, i des d’Andorra Turisme s’ha demanat al comú més diners per poder-ho fer. “Ens garanteixen la marca turística d’Escaldes, i que els participants vagin als nostres hotels”.

Etiquetes

Comentaris

Trending