Un espectacle de drons amb conscienciació ecològica tanca la festa major de Sant Julià de Lòria

L’experiència ha conduit el nombrós públic a través d’un viatge per les meravelles naturals del planeta, amb una coreografia al ritme de la música i efectes sonors formant figures de fins a 100 metres d’amplada i visibles a un quilòmetre de distància

Comentaris

El Santuari de Canòlich durant l'espectacle de drons.
El Santuari de Canòlich durant l'espectacle de drons. BRU NOYA

Sant Julià de Lòria ha tancat la seva festa major 2023 amb un espectacle de drons que ha substituït per segon any consecutiu el tradicional castell de focs artificials. Ha estat una al·legoria lluminosa de la natura, un clam pel respecte al medi ambient que vol posar en valor la consciència ecologista i la necessitat de preservar el món en què vivim. Tot això amb les places Laurèdia i Germandat plenes d'espectadors.

L’experiència ha conduit el públic a través d’un viatge per les meravelles naturals del planeta, amb una coreografia al ritme de la música i efectes sonors formant figures de fins a 100 metres d’amplada i visibles a un quilòmetre de distància. Balenes, arbres mil·lenaris, abelles, aus de llegenda, flors gegants són algunes de les que s’han vist en el cel lauredià. L'espectacle de 120 drons representa tota la biodiversitat.

A banda dels quatre elements que són els blocs bàsics de la natura i cadascun té la seva pròpia poesia: aigua, terra, foc i aire l'espectacle ha incorporat tres elements significatius de Sant Julià de Lòria: la façana del Santuari de Canòlich, el barret de copa característic de La Marratxa i el nom de la parròquia. Els drons s'han enlairat des del patí de l'Escola andorrana de la parròquia. Durant la tarda, els tècnics han estat fet diverses proves des de punts del poble com ara la plaça Laurèdia.

L'empresa ha arribat a fer espectacles amb 200 drons que és el màxim autoritzat a Espanya. El procés comença en una tauleta electrònica: es dissenya un esbós amb tot de puntets, que més endavant seran els drons, acompanyat d'una narrativa. Es trasllada aquesta proposta a un programa informàtic que permet perfeccionar la funció i confeccionar les trajectòries dels drons que durant uns deu minuts aniran canviant constantment de posició, suspesos a l'aire.

Amb menys drons es pot fer a mà però amb aquestes quantitats cal recórrer als automatismes i algoritmes matemàtics. L’ordinador fa el filtre i durant una estona calcula la trajectòria idònia de cada aparell. Un cop fet això, ja es disposa de la transició i la confirmació que no xoquen. Aleshores es tria el color i es passa tot el contingut a un altre programa, que descarrega les rutes creades per a cada un dels drons i les introdueix perquè les reprodueixin enmig del cel. Cada dispositiu pesa 1,1 quilos amb la bateria.

L'espectacle, el segon d'aquest tipus que es fa a la festa major de Sant Julià després del de 2022, ha estat brillant, tot i que es queda a distància del rècord mundial aconseguit l'any passat a la Xina: més de 5.000 drons van ballar en harmonia durant uns 25 minuts sobre Shenzhen, una ciutat-prefectura de 10.357.938 habitants al sud de la província de Guangdong.

Comentaris (2)

Trending