Escaldes vol retornar l’espai de pastura a la parròquia

La corporació està centrada en els treballs de prevenció d’incendis amb una massa forestal que és força abundant

Una imatge de l'Espai Xirro, a Engolasters.
Una imatge de l'Espai Xirro, a Engolasters. L'ANDART

Les elevades temperatures, el risc d’incendi i la situació dels boscos del país fan més que evident que és necessari actuar en la massa forestal. Aquesta tasca correspon a les parròquies, que contracten el servei de forma conjunta per tal de prevenir el risc i fer neteges durant l’estiu. En el cas d’Escaldes-Engordany, aquesta és la prioritat, però no l’únic objectiu que es té a mitjà-llarg termini. El que es vol plantejar és, concretament, recuperar l’espai de pastura.

Els arbres del bosc del terreny d’Escaldes ja han arribat gairebé fins a la població. Així ho remarquen la consellera de Medi Ambient, Cèlia Vendrell, i la responsable de l’àrea mediambiental, Isabel Rogé. La massa forestal de la parròquia és força abundant, cada cop més, i es fa palès que requereix una intervenció. Sobretot, tenint en compte les elevades temperatures que fan augmentar el risc d’incendi. Aquests treballs els porta a terme una empresa especialitzada que es contractada per tots els comuns per fer aquestes tasques.

A banda, a més, aquest any el comú ha fet esforç doble als boscos, i ha contractat una empresa per treballar a la zona de la Plana. Arran una ventada produïda al 2021 es van haver de talar arbres per seguretat dels veïns. D’aquesta manera, aquest estiu es van plantejar la darrera actuació per acabar de protegir la zona. El que s’ha fet ha estat retirar alguns arbres de la zona alta i instal·lar una xarxa passiva al peu del talús per protegir la carretera.

Escaldes té, actualment, un projecte ampli de protecció dels boscos, “s’ha de deixar enrere l’estigma que treure arbres és malmetre, de vegades és molt necessari”, assenyala Rogé. De fet, de cara a un futur, el que es vol plantejar i intentar des del comú és tornar a tenir pastures a la parròquia. “Abans, molts d’aquests terrenys es dedicaven a aquesta activitat, i servia de tallafocs abans de la població. Ara, és tot arbres, de fulla caduca i menys incendiaris, però, així i tot, més perillós”, explica Vendrell.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending