Escaldes tanca el 2022 amb uns ingressos “de rècord”

L’exercici del passat any s’ha aprovat amb un superàvit de més de 6 milions d’euros, però amb uns reconduïts de més de 7 milions per obres com Caldes, el pàrquing de l’Església o la llar de jubilats

L'inici de la sessió de consell de comú d'Escaldes.
L'inici de la sessió de consell de comú d'Escaldes.

El comú d’Escaldes-Engordany ha aprovat aquest dimarts l’Estat General de Comptes corresponent a l’exercici del 2022. Ho ha fet, segons ha assegurat el cònsol menor, Quim Dolsa, amb bona nota, amb una molt bona salut financera. Un exemple és la quantia d’ingressos que s’ha tingut que és “de record”. En contraposició, però, la xifra de reconduïts supera els 7 milions a causa d’obres com Caldes, el pàrquing de l’Església o la llar de jubilats. Aquest fet ha posat, en certa manera, en entredit els 6 milions d’euros que s’han tingut de superàvit.

Dolsa ha assegurat que “els comptes del comú presenten una salut que voldrien altres institucions públiques”. Començant pels ingressos, s’ha arribat a 35 milions, “no recordem que una altra corporació hagi arribat a aquesta xifra”. Els impostos de la construcció, que sempre son elevats a la parròquia, han superat els 3 milions d’euros, “s’havia previst un any bo en aquest sentit, però no tant”, ha assegurat Dolsa. La cessió urbanística també ha estat per sobre del pressupostat, això com la recaptació de l’impost de transmissions patrimonials o els aparcaments.

Pel que fa a les despeses liquidades, s’han xifrat en 29 milions d’euros, de les quals hi ha 14 milions d’euros en inversions compromeses. En definitiva, el superàvit ha estat de 6,25 milions d’euros. Però, els reconduïts son de 7,8 milions d’euros. Això es deu a obres que ja estan en marxa, com Caldes, l’aparcament de l’església o la llar de jubilats. Així mateix, Dolsa ha assenyalat que les despeses de personal han apujat fins als 10,3 milions d’euros, “comparat amb el 2021 i tenint en compte la pujada de l’IPC, no és tan excepcional”.

Des de la minoria, el conseller Jordi Vilanova ha volgut fer un cert repàs pels darrers tres anys, i ha tingut paraules de certa lloança, tota una sorpresa als consells de comú d’Escaldes. Malgrat això, s’ha puntualitzat en les diferències que es té en la manera de fer, o almenys, en el que es faria en el cas d’estar a la majoria. Així, Vilanova ha assegurat que “diferim en la presa d’algunes decisions i per les prioritats”. Com a exemple, s’ha recordat que es va recomanar començar les obres de la llar de jubilats durant la pandèmia, quan la gent gran es trobava confinada, per tenir el mínim d’incidència possible. Dolsa ha assenyalat que “el tema de les prioritats és molt personal i de cada grup”.

Així mateix, Vilanova ha volgut assenyalar el fet de tenir gairebé 8 milions d’euros de reconduïts que poden arribar a anar-se’n al 2024. “Aquest any fa temps que s’avisa que estem a les portes d’una recessió”, ha puntualitzat. A més a més, el fet de tenir “sobrecost” en alguns projectes o, com ha remarcat Dolsa, “millores en el plantejament inicial”, també s’ha indicat com a punt de conflicte entre minoria i majoria. Malgrat tot, Vilanova ha indicat que “és cert que tenim bona salut econòmica, però hem de posar especial atenció al mandat de l’any que ve, que serà difícil”.

Comentaris (1)

Trending