Escaldes condiciona la bonificació en l’impost de construcció a què es creï lloguer assequible

El comú manté el 70% de reducció en aquesta figura, però els promotors hauran de garantir que els immobles seran a preus raonables, segons els barems que, en unes setmanes, preveu fixar via reglament

Rosa Gili ha explicat el canvi en la normativa tributària.
Rosa Gili ha explicat el canvi en la normativa tributària. COMÚ D'ESCALDES-ENGORDANY

Escaldes-Engordany vol evitar que promocions de luxe que es vulguin destinar a lloguer es puguin beneficiar de la bonificació, del 70%, que actualment s’aplica en les taxes sobre construcció. Per això, s’ha modificat la normativa establint que l’impulsor del projecte haurà de comprometre’s a què els arrendaments es facin a un preu assequible. En cas contrari, no s’atorgarà aquest avantatge fiscal.

Així s’ha aprovat durant la sessió de comú celebrada aquest dijous, que ha servit per validar tant els nous preus públic com l’ordinació tributària. Tots dos documents preveuen, en línies generals, l’aplicació de l’IPC del 2023 (-4,6%), però amb excepcions per a tot allò vinculat a aspectes socials. Així, la cònsol major, Rosa Gili, ha apuntat que es congelen les tarifes d’activitats culturals, d’infància, de gent gran, esportives o les que es fan a la Vall del Madriu.

I això també es reflecteix en l’ordinació tributària, amb la principal novetat del canvi de regles en la bonificació en l’impost de construcció. Fins ara, es bonificava en un 70% si la promoció es destinava a habitatge de lloguer, sense, però, discernir el preu que havia de tenir. Això és el que vol evitar la majoria que encapçala Rosa Gili.

“Per nosaltres és una qüestió important, una mesura contra l’especulació que patim”, ha indicat la mandatària, tot indicant que “si hem de sacrificar diners públics, ho hem de fer condicionant-ho a què hi hagi lloguer assequible; si no ho fem així, tindrem pisos a 3.000 o 4.000 euros”. Per això, els promotors hauran d’assegurar que el que es pretén cobrar són rendes amb uns certs barems que, justament, el comú ha d’acabar de fixar en les setmanes vinents. “Estem treballant per acabar-ho de definir”, ha explicat Gili.

La idea, però, seria un càlcul sobre el 30% del que podria ingressar una llar on dues persones cobressin el salari mínim. I, a partir d’aquí, “fer una forquilla amb algun element corrector” segons la zona. En tot cas, es té clar que aquesta definició ha d’estar enllestida de forma ràpida, en “dos o tres mesos”, per poder fer efectiva la mesura, que ja afectaria els “projectes que estan en curs al departament d’urbanisme”.

L’ordinació tributària ha comptat amb els vots favorables de la majoria. Des de la minoria de Demòcrates, s’ha optat per l’abstenció. El seu conseller Gabriel Guerrero han optat per l’abstenció a la vegada que han posat en relleu que el temps per tenir aquesta definició de lloguer assequible no hauria d’allargar-se excessivament. “Si es fa ràpidament i bé, no hi hauria d’haver gaire problema, però, si es demora, podria causar l’efecte contrari al desitjat”, ha advertit.

PLA ESPECIA ALS VILARS

En canvi, sí que ha comptat amb el vistiplau de tot el ple la decisió de tirar endavant el pla especial a la zona dels Vilars. Així, el comú pren la iniciativa per urbanitzar una zona que, actualment, suposava una “anomalia” segons Gili. I és que la major part de la urbanització Sant Romà és zona privada tret del tram final del carrer, però “els veïns ens demanen serveis”. I, en canvi, actualment es troben que “hi aparca tothom, amb clavegueres mal dimensionades i, fins i tot, rates”.

D’aquesta forma, el comú serà qui s’encarregui d’urbanitzar la zona, aportant els diners necessaris -s’estimen uns quants centenars de milers d’euros-. A la vegada, es quedarà en propietat una parcel·la de 1.000 metres quadrats que, d’inici, es destinaria, després d’una petita obra, a aparcament. A partir de llavors, segons cada propietari anés fent projectes als seus terrenys, hauria de pagar la part proporcional amb els interessos pertinents.

Comentaris (8)

Trending