Es connecten els primers edificis comunals a la xarxa de calor de FEDA a Escaldes

Han estat l'escola bressol 2 i els espais de lleure, mentre que es continua amb la instal·lació al conjunt del Prat del Roure i es preveu que de cara a l’any vinent s’acabi amb el Prat Gran

Gili, Moles i Travé a l'escola bressol 2 d'Escaldes.
Gili, Moles i Travé a l'escola bressol 2 d'Escaldes.

Els primers edificis comunals d’Escaldes-Engordany s’han connectat a la xarxa de calor de FEDA a la parròquia, que es va posar en funcionament durant la tardor del 2022. Han estat, concretament, l’escola bressol 2 i els espais de lleure, que permetran un estalvi i una reducció d’emissions important de forma anual. Així mateix, el projecte a Escaldes continua amb la instal·lació del conjunt del Prat del Roure a la xarxa, i es continuarà amb la zona del Prat Gran de cara a l’any vinent.

El primer pas per a la incorporació dels edificis comunals a la xarxa de calor de FEDA s’ha dut a terme a les instal·lacions de l’escola bressol 2 i dels dos espais de lleure que se situen a la plaça dos Valires. Aquesta xarxa es va posar en funcionament durant l’estiu i la tardor del 2022, després de les obres d’instal·lació a certs carrers de la parròquia. El projecte, tal com ha destacat el gerent de FEDA Ecoterm, Jordi Travé, i la cònsol major, Rosa Gili, es preveu continuar amb altres indrets comunals. La connexió de l’escola i els espais permetrà un estalvi anual d’un 15%, aproximadament, i la reducció d’unes 120 tones de CO2. Aquest seria l’equivalent del que poden emetre 60 vehicles circulant per Andorra durant tot l’any, “és un estalvi molt significatiu”, ha remarcat Travé.

Aquesta mateixa setmana, a més, s’ha començat amb la connexió del conjunt del Prat del Roure. Aquesta va ser la zona, més específicament els nous edificis del Clot d’Emprivat, que van engegar la implantació del sistema a Escaldes. Actualment, a la parròquia s’està alimentant una sisena d’edificis, que, segons Travé, s’està treballant l’equivalent al voltant de 700 llars. Un cop finalitzades aquestes tasques, que es preveu que sigui de cara a l’hivern, s’emprendrà el següent tram del projecte a la parròquia.

En aquesta ocasió, però, es tracta d’una connexió que requereix l’obertura d’una rasa a la zona del Prat Gran, que serà el darrer edifici comunal que formarà part de la xarxa de calor. Per tant, hauria d’estar per a l’hivern del 2024, aproximadament. Gili ha recordat, a més, que en aquestes instal·lacions també s’està estudiant la possibilitat d’ubicar plaques solars i, a més, de l’aprofitament de l’aigua termal. “Hem començat per aquí, seguirem pel Prat del Roure, el Prat Gran i continuem treballant amb les piscines, per optimitzar l’energia, estem contents”, ha remarcat la cònsol.

El gerent de FEDA, Albert Moles, ha fet un balanç més generalitzat de la implantació de les xarxes de calor al país, que s’estenen per Escaldes, Andorra la Vella i Soldeu. Ha remarcat, a més, que el projecte a la parròquia es va engegar amb l’edificació del Prat del Roure, i que s’espera que cada cop es tinguin més edificis connectats, comunals i particulars. Aquesta xarxa permet, segons Moles, “baixar la demanda quan és molt elevada, que és a les nits d’hivern, i redueix la necessitat d’inversió quan els preus estan molt alts”.

Comentaris

Trending