Encamp treballa per tancar el valor del rescat de la concessió i de les seves accions a Saetde

Corporació i societat han seleccionat dos economistes per fer aquesta anàlisi, clau per impulsar definitivament el nou concurs per a la gestió de les pistes, abans del qual el comú ha de vendre la seva participació

Pistes del Pas de la Casa-Grau Roig.
Pistes del Pas de la Casa-Grau Roig. Altaveu

El comú d’Encamp vol accelerar els pròxims mesos amb el procés per impulsar una nova concessió de les pistes de la parròquia. Un concurs que, per cert, s’haurà de fer “obligatòriament” amb la corporació ja fora de l’actual gestora, Saetde. De fet, els passos a fer les pròximes setmanes estan vinculats: calcular quin seria el valor del rescat dels anys que resten i el valor del paquet accionarial d’una administració que, per ara, no es planteja la possibilitat d’allargar els anys de vida de l’actual concessió.

La cònsol major d’Encamp, Laura Mas, té clar que, ara sí, cal tirar endavant aquest procés. I es farà durant el 2022. De fet, els primers passos ja s’han donat. S’han agafat dos especialistes econòmics, un per part del comú i un altre per part de Saetde. “Han de determinar quina és la franja del valor del rescat. A finals del gener hem de tenir l’import i posar-nos a treballar”, ha comentat.

Laura Mas deixa clar que, per ara, el comú no es planteja l’opció d’allargar la concessió, malgrat la disposició que es podria incloure en el pressupost de Govern pel 2022

I és que la idea és que el concurs inclogui que el nou concessionari hagi d’assumir aquesta xifra. La compensació a l’actual gestora pels anys que perd. Del resultat d’aquesta anàlisi també en depèn una altra dada important: el valor que pot tenir el paquet accionarial del comú dins de Saetde. Perquè, com ha deixat clar Mas, abans de fer el concurs, la corporació ha de sortir de la societat.

“És obligatori. Tenim un informe d’un catedràtic en dret administratiu que ens obliga a no poder ser a dins per fer el plec. Té lògica, l’administració no pot ser pare i padrí”, comenta la cònsol major. Per tant, caldrà vendre aquests títols, que suposen el 34,12% del total. Com? “És el que estem determinant. Dins de Saetde pengen altres societats amb unes condicions diferents d’inversions, rendiments, etc. S’ha de fer l’anàlisi de cadascuna d’elles”, ha explicat. A la vegada, es deixa clar que serà sortir per no tornar-ne a entrar.

“L’únic que fem com a administració a una societat és crear impediments”, remarca Mas. En aquest sentit, apunta que “si avui dia ens obliguen a sortir, no té sentit tornar a entrar perquè haurem de tornar a sortir”.

Mas remarca que, per ara, no es plantegen la possibilitat d’allargar la concessió actual, malgrat la disposició del pressupost que permetria a les empreses demanar-ho per compensar les pèrdues sofertes arran de la crisi del coronavirus. “La prioritat és treballar per una de nova. Ara, volem saber el valor de la nostra societat, de les nostres participacions i com desenvolupem la sortida del comú i el nou plec”, ha apuntat. Assegura, a més, que l’accionista majoritari, Joan Viladomat “sap perfectament la nostra idea”, tot i admetre que “entén que, si en algun moment la societat té més anys de gestió, el seu valor serà superior”.

La cònsol assegura que la relació entre comú i Saetde “és bona”. De fet, remarca que “no entenc que no pugui ser així perquè tots dos formem part d’un projecte important per a la parròquia i el país”. Per tant, “els objectius ha de ser els mateixos per una part i per l’altra”. I, ara, aquests passen per tancar la nova concessió, que seria, assegura la mandatària, “aconseguir un dels punts més importants que ens van fixar: assegurar la vida de l’esquí a Encamp i al Pas de la Casa”.

Comentaris (6)

Trending