Els edificis de Les Fontetes i de La Closeta tindran plaques solars

El comú massanenc destinarà 256.000 euros per instal·lar-les i es calcula que serviran per produir el 70% de l’energia que gasten els immobles en un primer pas, ja que en el futur també es volen col·locar als Arcs i la Serradora

L'edifici de la Closeta.
L'edifici de la Closeta. Comú de la Massana

Si res es torça, els edificis de la Closeta i de les Fontetes, a la Massana, tindran plaques solars abans de finals d’any. La instal·lació permetrà assumir bona part de la despesa energètica dels espais. Es tracta d’un primer pas en un pla més ambiciós del comú, que ja planteja noves actuacions en el futur a altres immobles de la corporació. El cost inicial de l’actuació s’estima en 256.000 euros.  

De moment, s’ha validat la partida pressupostària necessària per tirar endavant el projecte i s’ha licitat el concurs per seleccionar l’empresa que es farà càrrec de les actuacions. La cònsol menor, Eva Sansa, ha explicat que les obres “s’emmarquen dins del pla La Massana sostenible que vam aprovar el 2020”. En aquest sentit, ha destacat que “fem un pas endavant per aconseguir que gran part de l’energia dels edificis públics vinguin de fonts netes”.

Així, a la Closeta es col·locaran un total de 102 plaques. Pel que fa a les Fontetes, se’n posaran 192. Totes elles, es calcula, haurien de generar anualment 190.000 quilowatts/hora, amb una estimació “conservadora”. I això suposaria el 70% del consum energètic dels dos edificis: 217.000 quilowatts/hora a casa comuna i 52.000 a l’altre immoble. Més endavant, i en funció del resultat, es preveuen altres treballs, com el canvi de les finestres o de la caldera de gasoli per un aparell d’aerotèrmia. De moment, s’estima que la inversió serà propera als 256.000 euros.

Serà, però, un primer pas. “Hi ha projectes a l’edifici de la Serradora i els Arcs”, ha avançat Sansa. És a dir, en un futur aquests immobles també tindran plaques fotovoltaiques. En aquest sentit, ha explicat que “s’ha començat per aquests dos [la Closeta i les Fontetes] perquè són els que més ben exposats estan”.

Per altra banda, el comú també ha llançat el concurs per la rehabilitació del parc de l’Anita i de les dependències de l’esplai, afectats per filtracions d’aigua. Caldrà aixecar bona part del paviment de l’espai lúdic per solucionar aquest problema i, ja posteriorment, actuar a l’edifici per arreglar els desperfectes ocasionats. El cost total dels treballs s’estima en 410.000 euros, 345.000 per al parc i la resta, 65.000, per a l’esplai.

A la sessió de comú també s’ha informat de l’estat de les finances comunals. A 31 de març, la corporació tancava el trimestre amb números verds. En concret, 786.000 euros de superàvit. A banda, l’endeutament es quedava en un 42% del màxim permès per la llei.

Comentaris (1)

Trending