Doppelmayr segueix interessat en el telefèric fins a Carroi però amb un projecte viable i discret

L’empresa estima en uns quinze milions la inversió necessària i espera el plec de bases del concurs que vol promoure el comú d’Andorra la Vella per acabar de definir la proposta

Una vista del Carroi.
Una vista del Carroi. ARXIU

La filial andorrana de l’austríaca Doppelmayr continua interessada en assumir el telefèric fins al Pic del Carroi, però no pas a qualsevol preu. De fet, el magne projecte amb restaurant panoràmic i un observatori astronòmic que s’havien previst fa uns anys ja no estan sobre la taula. Ara s’imposa una proposta més minimalista i que suposaria una inversió que podria voltar els quinze milions d’euros. Si en el futur es pogués enllaçar amb Pal, el desemborsament, òbviament, canviaria.

Per a Doppelmayr la iniciativa continua sent molt interessa, “i en plan tour turístic i amb una concessió llarga, d’entre trenta i quaranta anys”, esdevindria un projecte rendible, segons les fonts, que esperen que d’una vegada per sempre el comú d’Andorra la Vella tregui el projecte a concurs. Cert és, però, que per poder tirar endavant la iniciativa no només hi té a dir la corporació de la capital. També cal que el Govern i el comú de la Massana hi diguin la seva.

Malgrat que el giny s’aturi al Pic de Carroi i no hi hagués intenció d’enllaçar ni ara ni mai amb Pal, el comú massanenc ha de donar el seu vistiplau igualment atès que hi ha servituds de pas i alguns serveis que estarien en terreny de la parròquia veïna i, per tant, es necessita l’acord del comú ara liderat per Olga Molné. Les fonts consultades de Doppelmayr han assegurat que tot i que el telefèric finalitzés al Pic del Carroi i fos clar que no hi ha la possibilitat d’enllaçar en el futur amb Pal, la companyia continua interessada en la inversió. De fet, es parteix de la base que difícilment la Massana acceptarà la connexió.

Construir a dalt del cim un edifici d'autor amb un resturant panoràmic i un observatori astronòmic està descartat; en funció del punt que s'assigni com l'arribada es farà de més o de menys, sense descartar un mirador com el del Roc del Quer

Ara, també és clar que al Carroi “no hi haurà cap estructura com la que s’havia projectat al seu dia”. Cal fer un projecte assenyat i dimensionat al que toca. En funció de quin indret el comú estableixi el punt d’arribada a dalt del pic es podrà fer de més o de menys. Hi haurà un edifici de serveis on se servirien entrepans i begudes i no massa més. Cert és, però, que “depèn d’on s’estableixi l’arribada dalt del cim els arquitectes es podrien arribar a estirar una mica més”.

En aquest sentit, les fonts consultades han assegurat que si es pot disposar d’un planell que hi ha al Carroi i que ofereix una magnífica vista de l’entorn es podria construir un edifici amb una terrassa giratòria que acolliria una cafeteria panoràmica. Tampoc no es pot descartar del tot un mirador similar al del Roc del Quer a Canillo. Malgrat que es pugui fer un edifici més o menys emblemàtic, mai no es parla ja d’un projecte d’autor. No seria rendible.

Les fonts consultades han assegurat que el projecte del telefèric del Pic del Carroi no aniria més enllà de quinze milions, que podrien ser una mica menys. El que està clar és que Doppelmayr en seria el principalment finançador. En aquest sentit, segons les fonts, la filial de la firma austríaca es faria càrrec del giny i, a més a més, assumiria de l’ordre del 50% del costa de la resta de treballs que s’hagin de fer (muntatge, obra civil, edifici de serveis…). Per a l’altre 50%, que vindria a ser una cinquena part del cost total del projecte, hi hauria alguns inversors més petits interessats, però que no sortiran a la palestra fins que no estigui clar el concurs que Andorra la Vella efectivament posi en marxa.

Comentaris (4)

Trending