La distinció de la reserva de la biosfera “ha canviat la manera de fer política” a Ordino

Eva Choy assegura que des de l’obtenció del segell es té “molt present el reconeixement i respecte al patrimoni” i que aquests valors seran, també, els que guiïn les modificacions previstes en el pla d’urbanisme

Eva Choy i Montse Brugulat en la presentació del actes de dissabte.
Eva Choy i Montse Brugulat en la presentació del actes de dissabte. M. P.

El comú d’Ordino fa un balanç “molt positiu” dels tres anys que fa des de l’obtenció del segell que acredita la parròquia com a reserva de la biosfera. La cònsol menor de la parròquia, Eva Choy, ha assegurat que la distinció “ens ha canviat la manera de fer la gestió política”, tenint molt present “el reconeixement i respecte al patrimoni”. Uns valors que també “prevaldran” en les accions previstes per modificar el pla d’urbanisme.

El proper dissabte 28 d’octubre es compliran els 3 anys des que la Unesco va distingir la parròquia d’Ordino com a reserva de la biosfera. I com s’ha fet en els últims anys, la corporació ha tornat a preveure un seguit d’actes per commemorar la data i “agrair a qui ha fet possible aquesta fita i la voluntat de divulgació dels valors de la reserva de la biosfera”.

El balanç d’aquests tres anys és “molt positiu”, segons Choy, que ha recordat que “ja fa dos anys que tenim un pla de sostenibilitat, hem incorporat el treball dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) i hem canviat la manera de fer política, tenint molt present el reconeixement i el respecte pel patrimoni”.

Igualment, considera que també hi ha hagut una “conscienciació social” dels ciutadans de la parròquia, una presa de consciència de respecte al patrimoni natural i paisatgístic que ja van detectar en el moment del treball previ per elaborar el dossier. A més, ha destacat que també “van sorgint iniciatives com els segells per a les empreses i els productors locals”.

Així, ha reiterat que el resultat de la distinció és “molt positiu i més en un moment en què temes com el canvi climàtic estan a l’ordre del dia”, per la qual cosa “el reconeixement ha obert un camí molt positiu”.

Precisament, qüestionada pels canvis en el pla d’urbanisme que s’estan treballant, ha remarcat que en les accions que es preveuen “prevaldrà el respecte pels ecosistemes i pel patrimoni”. Unes accions que encara no ha volgut avançar, indicant que tal com s’havia anunciat es farà una reunió pública a mitjans del mes que ve per explicar-les.

PATRIMONI SONOR

Pel que fa al programa d’activitats previst per dissabte, girarà a l’entorn del “patrimoni sonor” i estan pensades per “a tots els públics”. El tret de sortida serà dissabte a les 9 del matí amb una sortida guiada per descobrir els cants dels ocells d’Andorra. A les 10.30 començarà el “bloc més teòric” en el qual el departament de Medi Ambient del comú presentarà els projectes de recerca i transferència del patrimoni sonor, parlant tant de les accions que es volen impulsar pel 2024 com de les que ja s’estan duent a terme. A continuació es presentarà el projecte ‘Rutes Inclusives Natura Sonora. El patrimoni sonor com a eina de divulgació i sensibilització del territori’. Es tracta d’un estudi fet per Andorra Recerca + Innovació (AR+I), Sound Earth Legacy i EsFar Cultural que ha suposat la creació de quatre pòdcasts. La tècnica de l’AR+I, Montse Brugulat ha detallat que s’han treballat 4 ecosistemes : els rocs i les tarteres, l’ecosistema forestal, l’aquàtic i les pastures i l’activitat ramadera.

Brugulat ha detallat que els quatre documents sonors estaran disponibles a la web de l’AR+I per permetre “un viatge a aquests hàbitats” encara que la persona no pugui ser-hi físicament.

A la tarda, es farà un taller d’escolta activa i la clausura dels actes anirà a càrrec de l’espectacle musical i d’art visual ‘Explorations’ d’Àlex Aller, Blanca Budiño i Irene Sáez que es farà a l’Era de Casa Rossell

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending