Els cònsols demanen suport a Govern per aplicar el cabal comunitari fruit de l’acord d’associació

Els comuns preveuen signar un conveni amb l’executiu per establir “el marc de treball” que ha de servir per estar preparats per bolcar la normativa de la UE en els seus àmbits competencials

Un instant de la reunió de cònsols.
Un instant de la reunió de cònsols. COMÚ DE CANILLO

Els comuns signaran un conveni amb el Govern per establir el “marc de treball” a seguir per preparar-se pel repte que els pot suposar la signatura i aprovació de l’acord d’associació amb la Unió Europea. I és que hi ha bona part del cabal comunitari que les corporacions parroquials hauran d’assumir, amb les conseqüències que això implicar. Segons els cònsols, no ha de suposar un problema sempre que es compleixi una condició: treballar amb temps.

Durant la reunió mensual de mandataris comunals, s’ha celebrat una compareixença del secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, que ha volgut apropar-los les darreres novetats de la negociació. Com ha explicat després de la trobada el cònsol major de Canillo, Francesc Camp, “haurem d’assumir part de la normativa comunitària i ens haurem d’implicar molt”. En aquest sentit, ha recordat que els afectarà en diferents àmbits, des dels transports, tenint en compte que tenen la gestió de carreteres secundàries, a les ajudes d’Estat passant també per aspectes de gestió mediambiental i de l’aigua, contractació pública o dades estadístiques.

En definitiva, un repte important que, però, Camp considera que els comuns estan preparats per assumir “si es treballa amb temps”. Per això, ha considerat important la trobada amb Riba. “Entenem que això és el que s’està fent, per exemple amb aquesta compareixença”, ha indicat.

I, per mirar de donar continuïtat a aquesta feina, es vol signar aquest conveni. Serviria per “establir un marc de treball” que permeti avançar en aquest objectiu. Per ara, Camp ha recordat que hi ha molts aspectes que encara s’estan negociant. Per això, consideren important “aquest diàleg” per saber com més aviat millor els canvis que es puguin produir en les converses.

A l’espera per les transferències

La reunió també ha analitzat l’estat de la polèmica existent amb Govern per les transferències dels 2017. Des dels comuns s’entén que hi ha un pagament pendent que l’executiu nega. Camp ha explicat que, al març, es va celebrar una reunió entre els cònsols d’Andorra la Vella i Ordino, Conxita Marsol i Josep Àngel Mortés, amb el ministre de Finances, Eric Jover. “Es van exposar els punts de l’informe dels nostres lletrats. Ara ell s’ha compromès a revisar el que se li va explicar per veure si es pot reconsiderar la posició. Estem a l’espera per veure si podem trobar una entesa”, ha indicat

Per tant, per ara tot està en ‘stand by’ a l’espera de quina sigui la resposta de Jover. Tot i això, Cap ha volgut remarcar que “el que és important és que hi ha un diàleg establert i que no s’ha trencat mai”. I, també, ha considerat clau que “hi ha una voluntat d’intentar revisar una altra vegada aquests criteris; ja és positiu que es vulgui tornar a mirar”.

Per últim també s’ha decidit que Encamp acollirà els Jocs de la gent gran que se celebraran l’any vinent. L’esdeveniment serà organitzat amb el suport del comú de Canillo.

Etiquetes

Comentaris

Trending