El comú de Sant Julià prioritzarà l’embelliment de l’avinguda Verge de Canòlich

La corporació laurediana presenta la segona fase del procés de participació ciutadana amb vuit principis generals

Comentaris

La segona fase del procés participatiu s'ha presentat aquest dimarts.
La segona fase del procés participatiu s'ha presentat aquest dimarts. BRU NOYA

El comú de Sant Julià de Lòria ha presentat aquest dimarts els resultats de la primera fase del pla de participació ciutadana sobre l'embelliment urbà. Se'n desprenen vuit principis generals per una parròquia cohesionada, segura, neta, il·luminada, verda, sostenible i harmònica. Les zones que es consideren d'actuació prioritària són l'avinguda Verge de Canòlich, la plaça de la Germandat, el casc antic i el carrer de les Escoles. També s'ha demanat la millora de l'aparcament a Aixirivall.

La principal aportació del procés participatiu consisteix en la detecció d’aquests vuit principis generals fonamentals per la ciutadania laurediana quan se’ls consulta en relació a l’urbanisme de la parròquia. En el decurs d'aquest procés participatiu s'han recollit unes 500 aportacions. El cònsol major, Josep Majoral, ha explicat durant la presentació d'aquest dimarts que “no volíem limitar-nos a fer accions aïllades d’embelliment, sinó que la gent ens digués què vol i com ho vol. Estem molt satisfets de la bona participació i sobretot perquè aquesta mena de processos permeten que puguem prendre millors decisions".

Majoral ha destacat que una gran part de les demandes passen per l'accessibilitat. "La gent vol arribar a tot arreu amb facilitat, que les voreres siguin amples i sense obstacles", ha dit, tot afegint que "es tracta de principis generals que estan fortament interrelacionats i que, des del comú, haurem de traballar de manera integrada". Ha subratllat que "la parròquia és dels ciutadans i no del comú". En relació a l'avinguda Verge de Canòlich, ha avançat que es treballarà, principalment, en elements que facilitin l'accessibilitat per davant de l'embelliment amb vegetació, tot i que aquest també serà un punt a tenir en compte. 

El pla de participació ciutadana s’ha elaborat des de finals del mes d’octubre de 2022 fins al febrer de 2023, i ha comptat amb nou grups de discussió presencials i dos grups de discussió virtual amb més de 80 participants, un qüestionari en línia, una enquesta amb mostra aleatòria a prop de 400 persones a banda de les 500 aportacions ja esmentades. Les escoles i els comerciants han estat perfils importants en aquest procés participatiu. A partir de les conclusions, el comú lauredià s’ha compromès a integrar-les en la política urbanística de la vila, per tal que la voluntat de la ciutadania transcendeixi els mandats comunals.

De moment es vol començar a treballar en un pla d’actuació urbanística coherent i integral, i millorar els esforços en neteja: dues de les accions recomanades per la ciutadania. A més, es mirarà de donar resposta a la demanda de trobar una solució al problema de l’aparcament perifèric al centre urbà. Properament es posarà en marxa la tercera fase per concretar les accions específiques per a les zones definides com a prioritàries. Al mateix temps, es redactarà un llibre blanc perquè la voluntat popular vagin més enllà dels mandats comunals. Per Majoral aquest llibre ha d'acabar amb els "pedaços" com voreres amb paviment diferent segons el costat del carrer.

La minoria de Desperta Laurèdia comparteix, segons Majoral, la idea del llibre blanc. Els tres consellers de la formació ja van tenir tota la informació sobre aquesta fase del procés participatiu.

Comentaris (11)

Trending