El comú de Sant Julià adjudica la reconstrucció del Centre Cultural per 2,5 milions

Josep Majoral anuncia que es farà una planificació millor per evitar que augmenti el número de reconduïts d'un any a l'altre

Comentaris

Rossend Areny jura el seu càrrec de conseller en substitució de Maria Àngels Aché.
Rossend Areny jura el seu càrrec de conseller en substitució de Maria Àngels Aché. COmÚ DE SANT JULIÀ DE LÒRIA

El comú de Sant Julià de Lòria ha adjudicat aquest dimarts, els treballs per a la reforma de l'edifici del Centre Cultural i de Congressos Lauredià per 2,5 milions d'euros a càrrec d'una partida d'urbanisme i d'una altra de conservació i millora d'edificis.  Els diners serviran per fer front a despeses en concepte d'obra, electricitat, enllumenat, ventilació, seguretat, climatització, lampisteria i aparells informàtics, entre d'altres. 

El cònsol major, Josep Majoral, ha recordat que l'incendi "va afectar la totalitat de les instal·lacions", ja sigui per les flames, el fum o per l'aigua dels sistemes d'emergència. L'aprovació d'aquest punt per part del consell de comú, per tant, era el pas necessari "per poder tornar a posar el centre en funcionament, des de la constructora fins al control de qualitat, passant per totes les empreses que hi treballen". La part més complicada dels treballs serà el vestíbul i els auditoris.

Així ho ha detallat Majoral. "S'ha hagut de desmuntar tot, netejar-ho tot i tornar-ho a muntar. És una feina molt laboriosa i el meu desig, i dic bé que és un desig, no sé si podrà ser una realitat, és que a final d'any poguéssim tenir el centre cultural 100% operatiu". Si es compleixen les previsions, a finals del mes d'abril ja estaran habilitades les plantes -1 i -2 de l'edifici, fet que permetrà el retorn d'unes 300 persones entre usuaris de la Trapa i de l'Escola d'Art i també del personal que hi treballa, ja que en aquests espais s'hi troben els despatxos del personal del departament de Cultura del comú.

Per altra banda, s'han aprovat uns reconduïts de 3,2 milions a l'exercici 2023, la majoria són inversions. Aquesta xifra ha estat qualificada d'elevada pel conseller de Desperta Laurèdia, Cerni Cairat i creu que es deu a problemes de "calendarització" i suposen un augment del 47% respecte als reconduïts de l'anterior exercici. "Cal aplicar les mesures correctores necessàries perquè el màxim de diners pressupostats s'executin durant l'any", ha indicat Cairat.

Majoral ha dit que el pressupost és flexible i ha afegit que s'ha encarregat una calendarització. "Tenim edictes pendents de tràmits administratius des de fa tres setmanes i hi ha obres que s'inicien aquest any i acaben el següent". Cairat ha celebrat que es treballi en la calendarització i en la planficiació de les despeses "i és una bona notícia".  Dels reconduïts, 2,3 milions  corresponen a despeses del capítol sis, inversions reals; 401 mil euros  a despesa corrent i 516 mil euros a crèdits extraordinaris aprovats l'últim trimestre de l'any passat.

S'ha aprovat definitivament la modificació del POUP a la zona est de la plaça Major

En clau urbanística, s'ha aprovat definitivament la modificació del POUP pel que fa a la reordenació d'espais i volumetria, millora de permeabilitat i accessibilitat del front est de la plaça Major així com la modificació puntual del pla parcial de la unitat d'actuació SUNC-01 a la zona de la Borda Huguet. El projecte de reparcel·lació de la plaça Major va començar fa quasi dos anys amb la finalitat de preservar aquest espai emblemàtic de la parròquia. Fins ara, el comú permetia la construcció d'edificis de fins a set plantes a tocar de l'avinguda Verge de Canòlich i, a conseqüència d'això, Majoral ha indicat que "perdíem aquest esperit de plaça Major". Per tant, la voluntat va ser la de treballar de manera conjunta amb els propietaris d'aquest punt per tal de rebaixar les alçades de les edificacions. Ara, el proper pas és parlar amb els propietaris de l'altre costat.

Per tal que això sigui una realitat s'ha fet un trasllat d'edificabilitat per tal que els propietaris que tenen immobles en aquesta zona puguin construir en altres espais dels quals també són propietaris. Així, a la sessió d'aquest dimarts s'ha aprovat una permuta entre un espai públic comunal situat a la zona de Comabella, a Juberri, amb un altre de la família Marfany Puyoles que es troba a la zona de la plaça Major.

Aquesta acció, segons ha apuntat Majoral, ha permès guanyar un carrer de sis metres d'amplada fins al fons de la plaça i poder-lo lligar de manera vertical amb el Camp de Perot. Durant aquest punt, la consellera Maria Àngels Marfany s'ha absentat de la sessió per ser família de la propietat. En el terreny del Comabella només s'hi podran edificar habitatges unifamiliars.

Durant la sessió ha jurat el seu càrrec de conseller comunal, Rossend Areny que substitueix Maria Àngels Aché que es presenta de candidata a la llista parroquial de Concòrdia-Desperta Laurèdia  a Sant Julià de Lòria a les properes eleccions generals. Rossend Areny, mestre a l'Escola andorrana de Sant Julià de Lòria. ja va ser conseller a la legislatura 2011-2015 després de ser candidat a cònsol major a la llista del Partit Socialdemòcrata + Independents, amb Josep Roig de número 2.

Majoral ha dit que el tarannà i la manera de treballar han canviat des d'aquell consolat encapçalat per Montserrat Gil i Manel Torrentallé. El cònsol major ha encoratjat Areny a treballar pel poble i ser crític sempre que sigui necessari, però amb un to constructiu "com fan els seus companys de la minoria".

 

Comentaris (8)

Trending