El comú reclamarà el cost del desallotjament de l’avinguda Santa Coloma als causants de la situació

Els tècnics decidiran dilluns si els veïns desallotjats podran tornar a casa i quan després que aquest divendres s’hagin instal·lat uns dispositius per controlar eventuals moviments a l’edifici

Una vista de l'avinguda Santa Coloma en el tram afectat.
Una vista de l'avinguda Santa Coloma en el tram afectat. ALBERT SANJUAN

Els tècnics que treballen en el seguiment de les esquerdes i l’estructura de l’edifici número 28 de l’avinguda Santa Coloma d’Andorra la Vella, desallotjat des de fa una setmana, decidiran dilluns si els veïns de l’immoble poden tornar a casa i, en el cas que la resposta sigui afirmativa, quan ho podran fer. El comú preveu reclamar a través de la seva asseguradora les despeses que li generi el desallotjament preventiu.

En tot cas, i d’entrada, s’espera que dilluns ja es puguin fer les lectures rigoroses dels dispositius que s’han instal·lat aquesta tarda a l’edifici i que registren eventuals moviments. Entre aquest divendres i aquest dissabte s’acabaran de fer els treballs que s’han posat en marxa en matèria de clavegueram, tant en vista a la xarxa pública com a l’interior de l’edifici, on el propietari de l’immoble també ha aprofitat per fer algunes obres de millora que estaven pendent des de feia temps. Més enllà d’això, i després d’haver finalitzat els treballs d’injecció de resina per mirar de consolidar l’estructura de l’edifici, s’hi ha col·locat l’esmentat dispositiu per controlar eventuals moviments.

S’ha de deixar passar un mínim de 60 hores abans de poder extreure conclusions fidedignes dels registres observats pel dispositiu. Dilluns al migdia serà, en principi, quan els tècnics i l’empresa que ha fet les obres que s’han considerat necessàries es reuniran per avaluar la situació i prendre les decisions escaients. Mentrestant, els veïns continuen allotjats o en domicilis familiars o en dos hotels d’Andorra la Vella amb les despeses sufragades pel comú.

ASSEGURADORA

La corporació, davant el perill que hi pogués haver un ensurt per la importància de les fractures que hi ha a l’edifici, va decidir fer ús de les seves facultats per poder desallotjar vist que la propietat no prenia aquesta resolució. El comú no va voler arriscar-se a tenir un ensurt de veritat però no té res a veure, en principi, amb la causació del problema que viu l’immoble. I com ha explicat el cònsol d’Andorra la Vella, David Astrié, sinó tot el cost de ‘l’operació’ sí en gran mesura no li hauria de pertocar assumir-ho a la corporació.

Ana Tavares

Relacionat

“Com a casa, enlloc”

D’aquí que hores d’ara, el comú d’Andorra la Vella està trametent a la seva asseguradora les factures de totes les despeses que està assumint arran del desallotjament. La intenció és que l’asseguradora acabi instant les accions legals de reclamació de despeses a la persona, persones o empreses a qui es consideri responsable de la situació amb què es troba l’edifici número 28 de l’avinguda Santa Coloma. Els treballs tècnics que s'estan fent tenent, també, una part d'investigació per tal d'establir responsabilitats.

Segons que ha explicat Astrié, “si es va decidir desallotjar el número 28 va ser per precaució i perquè veritablement hi havia indicis que podia passar un ensurt”. En canvi, malgrat que hi ha petites fissures tant als números 30 i 32 com el 26 del mateix carrer, no són de prou abast com perquè hores d’ara suposin ni cap problema ni cap indici d’un possible col·lapse. Ni el més mínim. En el moment que hi hagi algun element per pensar el contrari, s’actuaria de la mateixa manera que al número 28 si les respectives propietats no es fan càrrec del desallotjament eventual.

Comentaris (5)

Trending