El comú d'Ordino recull a la seva pàgina web els tres volums amb els topònims de la parròquia

La corporació va iniciar l'any 1996 un estudi per a la seva recuperació amb enquestes orals i relats

Portada del treball.
Portada del treball. Altaveu

El comú d’Ordino va iniciar l'any 1996 un estudi per recuperar tots els topònims de la parròquia. Es recull molta informació per mitjà d'enquestes orals i relats. Després de moltes vicissituds, al 2008 veu la llum el primer volum La Cortinada, Arans i l’Ensegur. Set anys després, al 2015, es dona un nou impuls al treball, ja que encara es disposa de materials no utilitzats, que permet realitzar el segon volum: Llorts i el Serrat. S'ha publicat també el tercer que inclou Ordino. Sornàs, Ansalonga Segudet. Tots tres es poden consultar a la pàgina web del comú.

El segon volum inclou tots els topònims recollits de Llorts al Serrat. S'ha adoptat la forma gràfica en funció de la pronúncia, tal i com es va fer per al primer volum. Els topònims s’han disposat en diccionaris respectivament el de Llorts i el del Serrat. Cada un d’ells va documentat;amb la pronúncia, la definició (o les definicions si escau), l’etimologia dels diferents components i el número de localització en el mapa. A més dels topònims, el volum inclou un total de disset etnotextos d’extenció variable amb un doble interès: lingüístic i antropològic. Hi ha sis temes diferents: els animals, la casa i les ocupacions domèstiques, els remeis, els mèdis de transport, les indústries, històries, les creences i memòries

El tercer treball, igual que els altres dos volums, recull la toponímia major i menor del fons de vall, és a dir terrenys particulars, punts de trobada que comprenen zones comunals (boscos, planells, encreuaments, llocs geogràfics d’interès), hidrònims (rius, fonts, canals), orònims (rocs), i també topònims referents a edificis (cabanes i altres construccions). Aquesta informació és considera única i vital per reconstruir el passat i la història de la parròquia, amb les aportacions de les persones enquestades sobre el terreny.

Etiquetes

Comentaris

Trending