El comú negocia amb Govern ubicar una instal·lació singular a la zona de l’antiga plaça de braus

Descartat el multifuncional, l’acord de lloguer de l’espai amb la família Vinyes per a trenta anys es deixa sense efecte i, per ara, s’allarga l’arrendament fins a l’estiu del 2024 en què tot l’indret, una vegada enderrocada l’antiga seu del COEX, es destinarà a aparcament

El Cirque tornarà a tenir carpa el juliol vinent, però la plaça de braus, al fons, ja no hi serà.
El Cirque tornarà a tenir carpa el juliol vinent, però la plaça de braus, al fons, ja no hi serà.

El comú d’Andorra la Vella i Conxita Marsol no es rendeixen. Si a l’espai de l’antiga plaça de braus no hi va el multifuncional, i està descartat del tot, la cònsol de la capital hi vol una altra infraestructura “potent” i d’àmbit estatal que serveixi de porta d’entrada a la parròquia. La mandatària comunal està en negociacions amb el Govern per analitzar quina instal·lació pot ser. Per ara, i per no espatllar les converses, manté reserva. De moment, aquell indret, ja sense la plaça, que s’enderrocarà, servirà d’aparcament almenys fins a l’estiu del 2024.

El consell de comú ha aprovat aquest dimarts una transferència de crèdit de 150.000 euros per poder finançar l’enderrocament de la que va també va ser seu del COEX i durant la pandèmia, ‘stop lab’ i centre de vacunació, tal i com ja va avançar aquest dilluns l’Altaveu. Marsol ha explicat que la voluntat és demolir la instal·lació durant el mes de setembre si pot ser. Els treballs duraran un parell de mesos. Es vol mirar de tenir el recinte ja suprimit abans de la celebració de la fira del bestiar. “Quan la plaça de braus no hi sigui ens adonarem de com de gran és”, ha remarcat la cònsol, explicant que sense el recinte hi haurà una vista més clara i més lluminosa cap al centre d’Andorra la Vella.

I aprofitant aquesta esplendorosa vista, Marsol vol situar en aquell indret, especialment en la part de la parcel·la que és de titularitat comunal, un equipament estatal singular, emblemàtic. Com que no hi va el multifuncional, la mandatària comunal reclama un recanvi, per dir-ho d’alguna manera. La qüestió s’està negociant malgrat que la cònsol ha assegurat que no vol condicionar les futures corporacions. Per això, i veient que el Govern ha desestimat aquell indret per al multifuncional, el comú ha deixat sense efecte el pacte amb la família Vinyes per allargar l’arrendament de la seva porció de parcel·la durant trenta anys.

L'antiga seu del COEX, aquesta tarda.

Relacionat

Andorra la Vella enderrocarà l’antiga seu del COEX per ampliar l’aparcament de Prada Casadet

Al final, el terreny de la família Vinyes es lloga per dos anys més, des d’ara i fins a l’estiu del 2024, amb la possibilitat de pròrrogues anuals. El lloguer pactat és de 25.000 euros mensuals revisables amb l’IPC i amb un increment extra del 10% cada quatre anys. Una clàusula que el departament d’intervenció comunal considera nul·la però que es manté en el contracte per imposició de la part privada i donant per fet que no s’aplicarà mai. De fet, el socialdemòcrata Sergi González ha advertit sobre el toc d’atenció fet pels serveis legals comunals.

Sense la plaça de braus, tot l’espai servirà d’aparcament els dos propers anys. Marsol no pensa gastar-se gaire diners en l’adequació de l’ampliació del pàrquing de Prada Casadet perquè considera que és un equipament temporal. La cònsol ha recordat que amb les obres al Fener, per exemple, Andorra la Vella necessita espais per aparcar. Però també ha afirmat que no és la voluntat que sigui un aparcament en permanència. I en aquest sentit ha coincidit amb els representants de la minoria del PS.

Majoria i minoria coincideixen en què la zona de l’actual aparcament de Prada Casadet més l’espai que deixarà lliure la demolició del que ha estat el centre de vacunació han d’esdevenir una mena de pulmó verd i porta d’entrada a la parròquia

De fet, González ha demanat obertament que no s’hi faci un aparcament en aquell espai. Que s’aposti per adequar l’indret com una zona verda, com un espai més encarat a la ciutadania. “No és un projecte de la propera corporació; ens pertoca a nosaltres decidir què s’hi fa” i, per tant, ha demanat que s’abandoni la idea del pàrquing. Però Marsol li ha deixat clar que els dos propers anys hi haurà el que hi haurà. Ara bé, que es pot parlar a més llarg termini de què s’hi vol o pot fer.

La mandatària comunal ha explicat que fins i tot hi podria haver l’opció de fer algunes places soterrades i a nivell de carrer, de l’avinguda Tarragona, emplaçar-hi un espai verd que integri un element atractiu per a la parròquia i la seva capitalitat. I aquí és on escau la negociació oberta amb el Govern, que de moment és molt discreta i, en certa forma, embrionària, malgrat que la idea, com a mínim la comunal, és clara.

A més, ja es comença a treballar a nivell d’enginyeria de forma definitiva i es contemplarà en el pressupost per a l’exercici 2023, tot el projecte que ha de servir per ampliar de dos a tres carrils el carrer Doctor Vilanova en la seva part inferior, la que va de Prat de la Creu a l’avinguda Tarragona. De fet, tota la zona ha d’acabar esdevenint, i més encara sense la ‘molèstia’ d’un recinte ferm com l’antiga plaça de braus, una mena de port d’accés al centre centre d’Andorra la Vella.

Comentaris (7)

Trending