El comú de la Massana elimina el silenci administratiu negatiu per a les iniciatives ciutadanes

La corporació aprova el reglament que regula la participació popular i Forné lamenta que finalment no s’hagi reduït d’un 10 a un 5% el percentatge mínim del cens electoral que serà necessari que firmi les propostes

Una imatge del comú de la Massana.
Una imatge del comú de la Massana. ARXIU

El comú de la Massana ha aprovat aquesta setmana l’ordinació que regula la possibilitat que els ciutadans puguin presentar propostes de regulació d’aspectes d’àmbit comunal. El text, que es va consensuar inicialment entre tots els comuns, emana de la Llei de transparència, accés a la informació pública i govern obert, aprovada la passada legislatura. A diferència d’altres corporacions, en el cas massanenc s’ha eliminat el silenci administratiu negatiu.

Està previst que l’ordinació es publiqui la setmana que ve al BOPA i posteriorment entri en vigor. Tal com ha explicat el conseller de Cultura, Igualtat i Participació Ciutadana de la Massana, Guillem Forné, partint d’un primer esborrany elaborat en reunió de cònsols, es va començar a treballar el text. “Per a mi hi havia un punt que era molt conflictiu i que realment anava en contra de l’objecte d’aquest procediment”, ha exposat, assenyalant que l’ordinació preveu que el comú té tres mesos per respondre la sol·licitud i en cas d’exhaurir-los, “es preveia que la resposta era negativa”. “Això és el primer que vaig intentar canviar perquè és molt bèstia pensar que un promotor d’una iniciativa així, que necessita les signatures de com a mínim el 10% del cens electoral i ja és una feinada, es trobi que el comú es reserva el dret de no contestar i que la iniciativa quedi tombada automàticament”, remarca el conseller, que considera que si la voluntat és incentivar la participació ciutadana, aquest element hi anava totalment en contra.

De la mateixa manera, el conseller també va proposar rebaixar el percentatge de signatures necessari, passant d’un 10% del cens a un 5%. “Al final aquesta proposta no es va acceptar, però bé, si entra una nova corporació sempre ho pot modificar”, conclou.

Guillem Forné considera “molt important” poder disposar d’aquesta ordinació perquè a l’Espai ciutadà “he tingut moltes visites de gent que està preocupada per molts aspectes i que li agradaria poder incidir”. A més, amb el nou redactat “el comú està obligat a contestar i si la resposta és negativa, s’ha d’argumentar i justificar amb elements jurídics”.

D’altra banda, el conseller ressalta la importància que el reglament també regula el Consell d’Infants, “que ja fa molts anys que tirem endavant amb molt èxit i que sempre aporten iniciatives interessants”.

A partir d’ara, doncs, “la ciutadania sap que existeixen instruments per poder accedir directament a la regulació de la parròquia” i segons Forné, tenint en compte que els comuns són institucions petites, “si el comú rep una iniciativa, realment s’hauria de tòrcer molt el tema per no tirar-la endavant. Hauria de ser realment un tema que anés en contra de les lleis estatals o en contra de les regulacions actuals del Comú. Sinó, suposo que seran coses beneficioses i que el Comú podrà utilitzar per tirar-les endavant”.

Comentaris (3)

Trending