El comú d’Escaldes, disposat a instal·lar plaques fotovoltaiques al Prat Gran

Les conclusions del projecte Coleopter, dut a terme per l’ARI, han estudiat com potenciar l’eficiència energètica i la introducció d’energies a aquest edifici amb la col·laboració dels usuaris

Oriol Travesset presentant les conclusions del projecte al Prat Gran
Oriol Travesset presentant les conclusions del projecte al Prat Gran Comú d'Escaldes-Engordany

Els resultats del projecte Coleopter, que engloba l’estudi de l’eficiència energètica del pavelló esportiu del Prat Gran d’Escaldes-Engordany, es van fer públics el passat mes de juny. Aquest dimarts, però, s’han explicat a tot aquell que s’ha volgut apropar i s’han detallat totes les conclusions des d’Andorra Recerca i Innovació. Una d’elles era la possibilitat d’instal·lar panells fotovoltaics al sostre de l’edifici. La consellera de Medi Ambient, Cèlia Vendrell, ha assegurat que des del comú es té la intenció de portar endavant aquesta acció.

Coleopter és un projecte que està “enfocat a potenciar l’eficiència energètica i la introducció d’energies renovables a edificis públics i, en aquest cas, aporta l’acompanyament dels usuaris de les instal·lacions”, ha explicat el responsable de l’estudi, Oriol Travesset. Mitjançant aquest projecte participatiu, a més de la recerca tècnica que s’ha fet des de l’ARI, s’ha pogut trobar solucions a diferents situacions que es donaven al Prat Gran i que suposaven, en certa manera, poc aprofitament de l’energia. Aquest dimarts s’ha destacat la millora del confort tèrmic de la zona de pista en funció de l’activitat programada, l’ampliació de la seva disponibilitat, així com resoldre els problemes d’enlluernament a través de la col·locació de vinils. Per suposat, també la instal·lació de panells fotovoltaics.

Aquesta metodologia que s’ha fet servir al Prat Gran ha servit com a demostració per a altres grups de recerca que és factible i que es pot aplicar a diferents edificis. Coleopter és un projecte europeu que s’ha dut a terme a diferents ciutats, i Escaldes ha estat com el test final. “Els altres territoris són zones molt rurals on s’ha començat a testejar i on s’ha aconseguit definir com ha de ser”, ha apuntat Travesset, “el cas d’Andorra evidentment és molt més urbà, però s’ha pogut constatar que és totalment aplicable aquí”. Malgrat això, el fet de fer-la efectiva depèn exclusivament del comú.

Imatge del Prat Gran per al projecte Coleopter.

Relacionat

Coleopter, el projecte europeu d’eficiència energètica que es treballa al Prat Gran d’Escaldes

Alguns aspectes, de més fàcil implantació, ja s’han posat en marxa al Prat Gran. Vendrell ha explicat que es tracta de petites accions que interfereixen en la gestió diària del pavelló. Però, “hi ha altres que són més interessants a nivell d’eficiència energètica”, ha puntualitzat. Sobretot, ha destacat el fet de poder regular la temperatura i, específicament, un procés que es durà a terme aviat, que és la connexió de l’edifici a la xarxa de calor de FEDA Ecoterm. Aquesta acció es va anunciar fa un temps, i es podrà fer realitat en breu.

Imatge de com quedaria la instal·lació de panells fotovoltaics a la coberta

Relacionat

Regular la temperatura en funció de l’activitat, una de les solucions per al Prat Gran

Així mateix, Vendrell ha destacat la instal·lació de plaques fotovoltaiques a la teulada, que es troba en fase d’estudi. Actualment, el pavelló del Prat Gran té una despesa de 100.000 euros aproximadament en energia fòssil i elèctrica a l’any. “La inversió que puguem fer en els panells ens representarà un retorn d’inversió molt ràpid”, ha puntualitzat la consellera. El cost, previst al preprojecte que s’ha dut a terme des de l’ARI és de 300.000 euros, “la inversió és positiva per a les finances comunals i per a la gestió de l’edifici”. Malgrat això, serà complicat començar-ho abans de final de mandat, però es tractarà de dur a terme el projecte i treure el concurs abans de final del 2023.

Comentaris

Trending