El comerç del Pas s’activa confiant en el desconfinament a França

Les botigues han comunicat ja a una part dels treballadors que els treuen de l’ERTO per obrir dilluns confiant en l’arribada de visitants gals, tot i que, en molts casos, s’opta per passar de suspensions de contractes a reduccions de jornada

El Pas, aquest dissabte amb neu, té de moment la majoria de botigues tancades però dilluns hi haurà canvis.
El Pas, aquest dissabte amb neu, té de moment la majoria de botigues tancades però dilluns hi haurà canvis.

França començarà dilluns el desconfinament després d’un mes d’abril de dures restriccions. Entre elles, les que han fet que l’arribada de visitants gals al país hagi estat gairebé impossible. El Pas de la Casa ha patit de forma important aquesta situació, amb unes setmanes on la majoria de negocis han decidit tancar. Amb la confirmació que s’aixeca la limitació de desplaçaments a un màxim de deu quilòmetres, la població s’activa. A poc a poc, però ho fa. Algunes botigues ja han començat a treure treballadors dels ERTO, ni que sigui de forma parcial.

El sector comercial de la localitat esperava amb candeletes l’anunci del govern gal. I ha celebrat l’anunci que, des de dilluns, i en el marc d’un lent procés de retorn a la normalitat, es tornaran a permetre els desplaçaments més llargs de deu quilòmetres. Es tornarà, de fet, a la situació de l’hivern que, tot s’ha de dir, va permetre al teixit econòmic del Pas treballar de forma més o menys acceptable en el context sanitari actual.

El president francès, Emmanuel Macron.

Relacionat

França aixeca dilluns les restriccions de mobilitat i comença un desconfinament de dos mesos

Així, es mantindrà la possibilitat que els residents als departaments de l’Arieja i els Pirineus Orientals podran venir per estades de menys de 24 hores sense haver de presentar una TMA o una PCR negativa a la tornada. Per a la resta de francesos, aquesta obligació sí que s’haurà de complir.

Unes condicions que han animat els empresaris de la població. Confien que es recuperi l’activitat que es va viure entre gener i març, quan tots admeten que, sense arribar, ni de bon tros, al que hagués estat una temporada d’hivern normal, es va poder funcionar de forma prou bona, més si es compara amb la situació que es vivia a altres zones del Principat, sense turistes ni visitants catalans. Per això, són moltes les botigues que preveuen reobrir el dilluns tot confinat en l’arribada de francesos.

Això sí, per ara a marxa lenta. A poc a poc. Es vol veure com evoluciona la situació i, sobretot, quina és l’afluència real de gent. Sempre s’és a temps, si la cosa va bé, d’accelerar. Així, per exemple, les cadenes de perfumeries com ara Gala o Júlia no obriran pas totes les botigues. Només unes poques. S’ha tret una part de treballadors de l’ERTO, però pas de forma total. En tot cas, s’ha canviat una suspensió de contracte per una reducció de jornada. A 30 hores setmanals en alguns casos.

Per tant, s’opta per una certa precaució. Tot i això, hi ha la sensació que realment es rebran visitants. Primer, perquè durant tot el mes d’abril no s’ha pogut venir i això fa pensar que seran moltes les persones que s’aproparan ni que sigui per comprar tabac i alcohol. A banda, a finals de setmana, dissabte, és festiu a França i també podria ajudar. Si l’arribada de turistes és elevada, l’activació del teixit comercial es farà més forta.

Comentaris (2)

Trending