França aixeca dilluns les restriccions de mobilitat i comença un desconfinament de dos mesos

Macron anuncia una lenta recuperació de la normalitat, que ja tindrà efectes la setmana vinent amb l’aixecament de les limitacions que dificulten l’arribada de visitants gals a Andorra

Comentaris

El president francès, Emmanuel Macron.
El president francès, Emmanuel Macron. ELYSÉE.FR

França tira endavant el desconfinament. En un procés que s’allargarà durant vàries setmanes, fins al 30 de juny, el govern gal preveu retornar a poc a poc a la normalitat, després d’un mes de tancament gairebé total i de mig any de dures restriccions. El primer pas arribarà ja dilluns, amb l’aixecament de les limitacions de mobilitat. Aquestes, de retruc, poden afavorir novament l’arribada de visitants a Andorra en general i al Pas de la Casa en particular.

L’anunci estava previst que es fes oficial aquest divendres, a través d’una entrevista concedida pel mandatari a diversos mitjans regionals. La informació, però, ja s’ha filtrat. Es parla d’un procés en fases la primera de les quals ja s’activaria dilluns, amb l’eliminació de la prohibició de circular més enllà de deu quilòmetres del domicili. Per tant, la possibilitat de desplaçar-se s’ampliaria, fet que podria ajudar a recuperar l’afluència de visitants al Pas de la Casa i la resta del Principat.

La previsió és que el 19 de maig reobrin els comerços no essencials, tancats durant tot l’abril, així com museus, cinemes o sales d'esdeveniments. El toc de queda passaria a començar a les nou del vespre. El 9 de juny seria la data escollida per obrir restaurants i per endarrerir el toc de queda fins a les onze de la nit. També s’obriria de nou el turisme, això sí, amb el passaport sanitari. Ja el 30 de juny es preveu l’aixecament total del toc de queda. Això sí, sempre supeditat a unes bones dades sanitàries: si la incidència torna a superar els 400 casos per cada 100.000 habitants, es faria marxa enrere.

L’ampliació del toc de queda fins a les nou suposaria facilitar a molts francesos desplaçar-se fins al principat. Per tant, podria significar una petita reactivació del moviment entre les fronteres. Actualment, com que a les set del vespre ja s’havia d’estar a casa, molts visitants puntuals havien de marxar molt d’hora per ser a temps. Ara, amb les relaxacions de les mesures el 19 de maig i, en el cas que tot surti bé, l’aixecament total al juny, aquesta problemàtica es solucionaria quasi totalment.

Aquest calendari, preparat en quatre etapes diferenciades i escalonades, ja està pensat perquè la tornada a la vida francesa habitual es faci amb la màxima seguretat possible. De fet, Macron ha afirmat que espera no haver de tornar enrere amb les mesures, fet que ha qualificat de “desastre absolut” en el cas que es donés.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending