Clam veïnal a Canillo per la gestió comunal de les zones blaves de molts nuclis

Especialment a Ransol, on es considera que hi ha un afany recaptatori, i a Soldeu, on es lamenta la tolerància amb alguns prohoms, salten guspires

Un rètol de zona blava a Ransol.
Un rètol de zona blava a Ransol.

La gestió de les zones blaves i, en general, de l’estacionament a Canillo està generant un corrent de malestar i enuig contra el comú. Molts veïns, no pas de temporada ni ocupants de segones residències, sinó ciutadans canillencs de molts anys, treuen foc pels queixals i tot sovint acaben amb enfrontaments amb funcionaris per compte, tot sovint, d’instruccions polítiques que estan causant una enorme revolada. Les trucades, les denúncies públiques i els missatges a través de les xarxes socials són constants. 

El clam contra la gestió comunal sol anar en dos sentits: l’afany recaptatori, d’una banda, i el proteccionisme d’alguns, de l’altra. El malestar és bastant generalitzat. Però sol ser en els nuclis més allunyats del centre estricte de la parròquia on hi ha més tensió. En indrets com Ransol o Soldeu la tensió en alguns veïns, que s’estan plantejant de demanar una reunió pública amb els dirigents comunals per tal que expliquin fil per randa i amb transparència total quines són les directrius polítiques en matèria d’aparcaments per tal d’evitar enfrontaments innecessaris, per exemple, amb els agents de circulació.

La queixa contra la gestió comunal sol anar en dos sentits: l’afany recaptatori, d’una banda, i el proteccionisme d’alguns, de l’altra

A les zones blaves hi ha la possibilitat d’aconseguir abonaments. Amb tot, però, aquesta decisió, aquest mecanisme, no hauria permès del tot resoldre la problemàtica. Ben al contrari, hi ha veïns que trobant-se sense poder estacionar tot i haver pagat el corresponent abonament fan que encara se sentin més indefensos i indignats. Cert és, i així ho han reconegut les fonts, que en llocs com Ransol hi havia hagut temps que havia sigut un campi qui pugui i no hi havia cap ordre.

Però d’ençà de la posada en marxa de l’aparcament vertical, la pressió que s’està fent és molt gran. “Hi ha un clar afany recaptatori”, asseguren alguns dels veïns, que lamenten que el servei de circulació té en la col·locació de paranys una eina de normal funcionament. “Quan es posen paranys però això no contribueix a regular la zona blava, perquè potser s’han col·locat de matinada, tot plegat no ajuda a resoldre res, l’únic que es busca és ‘facturar’”, han afirmat alguns dels veïns afectats.

Zona blava de Soldeu, amb algun tot-terreny estacionat dies i dies al mateix lloc.
Zona blava de Soldeu, amb algun tot-terreny estacionat dies i dies al mateix lloc.

D’una banda, hi ha aquesta mena de persecució que denuncien els veïns, aparentment. De l’altra, la flexibilitat o permissivitat que també enutja una altra part de la població i que té com a ‘beneficiaris’ alguns dels prohoms de la parròquia. En aquest sentit, altres ciutadans canillencs han lamentat, per exemple, que en el cas de Soldeu hi hagi vehicles estacionats dies i dies, sense moure’s, en zones blaves clarament properes als immobles propietat dels titulars dels vehicles. “No només no es fomenta la rotació sinó que, a més a més, s’ha constatat que hi ha alguns d’aquests vehicles que no disposen de l’abonament per a zona blava i ningú no els sanciona”, han lamentat alguns dels denunciants de la situació, que han recordat que “hi ha molts veïns que es troben amb una ‘recepta’ de 120 euros molt de pressa. D’altres sembla que tenen barra lliure”.

És a partir d’aquí que es demana un pronunciament clar i públic dels dirigents comunals. De fet, algunes de les denúncies fetes a través de les xarxes socials han tingut la resposta i el suport dels consellers de la minoria comunal. Dolors Cabot i Albert Torres s’han posat a disposició del veïnat, alhora que han encoratjat els residents enutjats a demanar la trobada amb l’equip de Francesc Camp i Marc Casal perquè ofereixin les explicacions oportunes.

Etiquetes

Comentaris (39)

Trending