Canviar les bigues del viaducte del doctor Vilanova encarirà l’obra en 390.000 euros

El comú aprovarà dijous l’ampliació del contracte, opció que la legislació permet perquè el sobrecost es queda, pels pèls, per sota del màxim del 20% en relació a l’import de l’adjudicació inicial: tot just en el 19,99%

Estat actual del viaducte.
Estat actual del viaducte.

La rehabilitació del viaducte del carrer Doctor Vilanova s’allargarà molt més en el temps del que estava previst. Fins a ben entrada la primavera del 2024, no es podrà reobrir al trànsit. Tal com es temia, tocarà canviar les bigues pel seu mal estat quan, en un principi, es pensava que amb una reparació n’hi hauria prou. I això també suposarà més diners al comú: gairebé 400.000 euros més. Fregant el límit que obligaria a convocar un nou concurs.

Finalment, doncs, el que es farà és una ampliació de contracte, que s’ha de validar en la sessió de comú que se celebrarà aquest dijous. En el seu dia, l’obra es va adjudicar per un valor total d’1,9 milions d’euros. Es va contractar una unió d’empreses: Construccions i Edificacions les Valls, per un costat, i Cevalls, per l’altre. Els treballs van començar al febrer i tenien, llavors, una durada prevista de vuit mesos.

La realitat, però, acabarà sent molt diferent. Segons els estudis que s’han pogut fer un cop s’ha obert la pell del viaducte, la situació de les bigues és molt diferent de l’esperada. L’estructura “està molt malmesa”, segons consta a l’informe comunal, per culpa especialment dels efectes de les sals fundents. Resultat? No es poden aprofitar.

Per tant, cal canviar-les. Una operació que, logísticament, és molt més complicada que no pas la inicialment prevista. Bàsicament, perquè caldrà retirar les bigues actuals fent servir una grua de grans dimensions per posteriorment col·locar-ne les noves. I això allargarà molt els treballs. Si la previsió inicial era que el viaducte pogués reobrir a finals d’any, ara ja es calcula que continuarà tancat al trànsit fins al maig.

I això també suposa un encariment de les obres. Un dels dubtes que es tenien al comú era saber fins a quin punt costaria més, ja que en funció de la quantitat, la llei marca que no es pot fer una ampliació de contracte. En aquest cas, el cost estimat passa d’1,9 a 2,29 milions d’euros, segons la informació a la qual ha tingut accés Altaveu. Per tant, 390.000 euros més. Això, suposa tot just un 19,99% de l’import de l’adjudicació inicial. Per tant, entra en el supòsit d’ampliació de contracte pels pèls.

Comentaris (19)

Trending