Canillo posa en marxa dilluns la prova pilot del bus a la demanda

Durant tres mesos, el comú i la companyia Andbus avaluaran el funcionament del servei, que hores d’ara preveu 56 parades, i que s’ha de sol·licitar a l’avançada via APP, pàgina electrònica o trucada telefònica

Autoritats i responsables de l'empresa que farà el servei en la presentació de L'uclic.
Autoritats i responsables de l'empresa que farà el servei en la presentació de L'uclic. Gabriel Pérez

Canillo posa en marxa dilluns L’Uclic, el servei de bus a la demanda que ha de cobrir els diferents pobles de la parròquia. De moment, es preveuen tres mesos de prova pilot, fins al 31 de maig, que han de servir per confirmar la necessitat del servei, encarat tant a residents com a turistes quan n’hi hagi, i també per ajustar els detalls que s’han programat d’entrada. S’han establert 56 parades diferents. El transport s’ha de sol·licitar a l’avançada i es pot demanar via APP, pàgina electrònica o trucant a un ‘call center’.

“El bus no circularà sense passatgers”, i serà més eficient quan els clients ho necessitin, amb un algoritme que calcularà quin és el millor trajecte possible en funció de la demanda que hi hagi i les necessitats dels clients de cada viatge, segons que ha explicat el cònsol major, Francesc Camp, durant la presentació del servei, al costat de l’església de Sant Pere del Tarter, on hi ha una de les 56 parades inicialment previstes, juntament amb altres membres del comú i responsables de la companyia Novatel (Andbus), encarregada d’efectuar la prova pilot. També hi havia representants de FEDA Solucions, que han col·laborat en el desenvolupament de les eines tecnològiques per al seu funcionament.

Fins ara, el comú ha fet una despesa de 14.900 euros per finançar el cost de la plataforma, l’aplicació informàtica i la pàgina electrònica. El cost del servei pròpiament per a la corporació anirà en funció de la demanda, amb un màxim de 15.000 euros mensuals 

Fins ara, el comú ha fet una despesa de 14.900 euros per finançar el cost de la plataforma (elaborada conjuntament amb FEDA), l’aplicació informàtica i la pàgina electrònica. El cost del servei pròpiament per a la corporació anirà en funció de la demanda, amb un màxim de 15.000 euros mensuals. La ruta dels vehicles s’anirà establint a través d’un algoritme que analitzarà les peticions rebudes i mirarà d’optimitzar el recorregut. Es tracta d’una fórmula que ja s’aplica a diferents ciutats de França amb bons resultats.

Aquests primers tres mesos de prova serviran per veure la resposta de la gent i “afinar detalls”. Camp ha lamentat que les restriccions de mobilitat no permetin fer les provatures en un moment de més afluència turística, un fet que seria desitjable. En tot cas, durant el temps de prova s’avaluarà el servei en vista a poder fer posteriorment un concurs públic per adjudicar el servei en concessió. La idea és que abans de la conclusió del període pilot ja es tinguin prou indicadors per a poder tenir el plec de bases llest abans no acabi l’esmentada prova i es pugui enllaçar amb el servei ja adjudicat a partir de l’1 de juny.

“És una novetat a Andorra”, ha destacat el cònsol major canillenc, que ha posat en relleu que l’elecció d’aquest sistema s’ha fet valorant les peculiars circumstàncies de la parròquia, com ara l’extensió, la dispersió dels pobles o la xarxa viària. “Era més fàcil gestionar aquesta fórmula de reserves”, ha comentat, tot indicant que també és una aposta per “la sostenibilitat”, ja que en tot moment s’evitarà que els vehicles circulin sense cap usuari.

Per la seva banda, el cònsol menor, Marc Casal, ha explicat que “volíem un transport adaptat a la parròquia i un bus fix no era eficient”. En canvi, amb aquest sistema “aconseguim la connectivitat entre tots els pobles”. Durant aquests primers tres mesos, el servei serà gratuït. La prova també servirà, justament, per avaluar quin preu ha de tenir.

Comentaris

Trending