Canillo celebrarà aquest diumenge la Crema del Mai

El comú ha rebut el beneplàcit de les autoritats sanitàries, l’acte es farà però amb modificacions significatives: no es podrà acostar-se a l’arbre que es crema ni tampoc no hi haurà xocolatada

Una imatge de la Crema del Mai de Canillo.
Una imatge de la Crema del Mai de Canillo. ARXIU

El comú de Canillo ha confirmat la celebració de la Crema del Gener (o Crema del Mai) que tindrà lloc aquest diumenge a les 6 de la tarda al camp del Som, a l’entrada del poble canillenc. La corporació ha rebut el consentiment de les autoritats sanitàries i acollirà la tradicional crema en un format que incorporarà les mesures adoptades per la situació d’emergència sanitària causada per la Covid-19.

Només es permetrà l’accés a l’espai on es cremarà l’arbre al personal autoritzat. Per tal de mantenir la distància de seguretat, el comú habilitarà a l’exterior que envolta el recinte cent cadires amb la separació pertinent. S’habilitarà un circuit d’entrada i de sortida i els assistents seguiran les indicacions dels organitzadors. Cada localització estarà senyalitzada. El servei de circulació comunal condicionarà la zona blava d’aparcament a la carretera general. Aquest any no tindrà lloc la xocolatada i el repartiment de coca.

La història

Aquesta tradició data de temps immemorial i s’iniciava cada any quan es tallava el pi jove del bosc. Simbolitza el final del mes de gener, per tant del fred, i la forma en què crema l’arbre determina si el temps serà hostil o més aviat suau.

La Crema del Mai pretén allunyar i acabar el més aviat possible amb el fred i el mal temps. La història recorda que a Canillo durant el mes de gener els nens i joves del poble tallaven un pi del bosc de la Canya i el plantaven al costat de les planelles de Borronet, prop de les escoles. Quan encenien el pi, la gent feia molt soroll amb un corn de banya de bou, un cargol de mar i esquelles.

Etiquetes

Comentaris

Trending